/ АПИ
Общо 63 населени места от област Търговище са без електрозахранване, а 44 – без водоподаване. „Взети са необходимите мерки по отстраняване на проблемите и щетите вследствие на обилния снеговалеж и навяванията. Всички институции оказват съдействие за по-бързото нормализиране на обстановката, работят в синхрон и при пълна мобилизация за превенция и отстраняване на авариите и защита на хората“, каза областният управител на Търговище Гергана Цонева.

Зимна обстановка: Бедствено положение и затворени пътища на места в страната

В областта няма затворени пътни участъци, въведено е ограничение за движение на тежкотоварни автомобили. През изминалото денонощие в Областна администрация - Търговище са постъпили сигнали за закъсали автомобили, които своевременно са изтеглени.

За Община Омуртаг е обявено бедствено положение в рамките на 48 часа, а в останалите четири общини на територията на област Търговище постепенно обстановката се нормализира, обобщи Цонева. 

„Възстановено е електрозахранването в помпена станция „Преслав“. Очаква се към 17:00 часа водата да достигне до крайните потребители в град Търговище“, каза още областният управител.

Отстраняват се от платната падналите и счупените клони вследствие на мокрия сняг, за да не пречат на движението и снегопочистващата техника.

Ще бъдат изпратени указания до собствениците на язовири за следене на водните нива и облекчителните съоръжения, допълват от областната администрация. 
Боряна Димитрова/БТА