/ iStock/Getty Images
Бедстващи български и румънски граждани са спасени от пожарникари от Омуртаг. Акцията, при която е помогнато на седем души, е проведена в неделя вечер, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. Общо на 26 сигнала за необходимост от съдействие за преодоляване на последиците от обилния снеговалеж и силния вятър в областта през уикенда са реагирали екипи на службите на „Пожарна безопасност и защита на населението“(ПБЗН). 

Седем граждани, попаднали в бедствена ситуация по пътищата на община Омуртаг в неделя, поради крайно неблагоприятните метеорологични условия, са били евакуирани от екипи на районната пожарна служба в Омуртаг. 

Без ток са 15 села в област Търговище, в голяма част от града няма вода

Мъж, тръгнал пеш по пътя от село Горно Козарево към Омуртаг във виелицата, е бил превозен от автомобил на службата града. Реагирано е и на получен сигнал за нуждаещ се от помощ мъж, закъсал с автомобила си на пътя от село Горна Хубавка за Омуртаг. Автомобилът е бил изтеглен с помощта на специализирана техника.

Своевременно екип на Районната служба в Омуртаг се е отзовал и на получен в 20:14 часа сигнал за бедстващи седем граждани на пътя Котел-Омуртаг в близост разклона за село Зелена Морава. На място служителите на пожарната са установили, че в преспите са заседнали два леки автомобил, единият повреден. В едната кола са пътували петима румънски граждани, сред които – и две деца, а в другата– мъж и жена от град Златица.

Всички граждани своевременно са откарани с автомобил на службата до Омуртаг. Румънските граждани са настанени в хотел, а останалите са изчакали на топло в сградата на Пожарната, докато бъде изтеглен от преспите автомобилът им.

В община Омуртаг снощи бе обявено бедствено положение за 48 часа, заради усложнената зимна обстановка. 
Боряна Димитрова/БТА