Евгения Атанасова
Евгения Атанасова / РБ Захарий Княжески
Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора организира среща с журналистката Евгения Атанасова-Тенева, която ще представи книгата си „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове” и филма „Мост към Кристо” за Кристо Явашев.

Евгения Атанасова-Тенева е запалена изследователка на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Прави документални филми и пише статии, посветени на техните произведения. Повече от десетилетие наблюдава отблизо творбите на Кристо и многократно се е срещала с художника. Двамата разговарят както за конкретните му произведения, така и за неговия живот. Тези интервюта и изследвания ще бъдат част от предстояща пълна биография на Кристо.

При строежа на Плаващите кейове на езерото Изео журналистката участва и като работник в проекта. Тази книга е плод на личните й преживявания и навлизане в различни аспекти от изкуството, живота и философията на Кристо. Документалният разказ запознава с главните действащи лица – Кристо и неговия екип, съставен предимно от българи, които физически изградиха 3-километровия понтонен мост над водите на езерото Изео.

„Работя върху биографията на Кристо, защото го смятам за интересна личност, която може да даде много информация за времето, в което е живял, за едно време, което е пренесъл в друго време. Тази книга се случи, защото събрах много информация за самия проект. Отидох там като част от работата по биографията и се върнах и видях, че всъщност вече знам как един цял проект се прави, мисли, осъществява и след това разваля. Искаше ми се някак това да остане запечатано. Там бяха въвлечени много хора, случки, емоции и неща, важни за философията на Кристо, включително разбирането му за красота“, казва Евгения Атанасова.
 
Срещата с Евгения Атанасова е на 14 май от 18:30 ч., в зала първи етаж в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора и се организира в рамките на Националната библиотечна седмица 2019, 13 – 17 май „Книгите са само началото…“.