Жребий за пазарските маси
Жребий за пазарските маси / DarikNews.bg

Жребий определи кой търговец на коя маса ще продава на реконструирания и модернизиран градски пазар. Очакванията на шефа на местното тържище Красимир Ангелов са до края на седмицата обектът да получи АКТ 16 и да заработи, а днес ще се направи проба на газовото отопление. Масите на обновения пазар са 133, напълно ще бъдат удовлетворени всички търговци и земеделски производители, които подадоха документи за участие.

Точно в 10 часа започна жребият за масите, на които ще продават по двама наематели. Комисия прочиташе на глас името на кандидата, а по-късно и номерата на масите. Сгънатите листчета бяха поставени в прозрачни урни и пред всичките 91 кандидати се извърши тегленето. 45 са двойните маси, които са разположени в северната страна на пазара, за които месечно търговците ще плащат около 70 лева. За цяла маса таксата е 139,78 лева. Срокът на договора за наем е една година, а разходите за комунални услуги /ток, вода, газ/ се заплащат от наемателите, пропорционално разпределени между тях. Спечелилите маса плащат дължимата наемна цена за текущия и авансово за следващия месец, в 3-дневен срок от провеждането на жребия.

Според някои от търговците, проблем ще има за 14-те маси, които са на мястото на търговците на цветя, тъй като остават изолирани. Ако спечелим маса там ще се откажем и ще търсим нова работа или ново място в града, където да продаваме, коментираха те. Търговците на цветя засега остават на площада зад Универсалния магазин и то по тяхно желание. След събарянето на сградата на старата община и оформянето на площада е предвидено да бъде обособена алея на цветята.

През лятото пазарът ще работи 13 часа с клиенти, а през зимния сезон с час по-малко. Определени са и часове на заражедане със стока.

На предстоящата в четвъртък сесия общинските съветници ще гледат на първо четене Наредбата за пазарите на териториятга на общината. Тя урежда условията и реда за откриването, дейността и закриването на пазари на територията на Община Стара Загора.

Пазарът се ремонтира по проект, финансиран от фонда за градско развитие „Джесика".