Животът не е астрология, но астрологията е живот
Животът не е астрология, но астрологията е живот / Рени Рахманлиева- личен архив

Това твърди казанлъчанката, която знае много за хората и техните звезди Рени Рахманлиева

Визитка:


Тя е звездобройка. От очарователните. Станала такава, след личен катарзис и търсене на свой път: попаднала в курсове за позитивна психотерапия, после дарена книга от роднина я поели в дълбините на звездите. Когато установила каква голяма магия е това, се сетила и за забравено далечно пророчество от пубертетските й години, направено от казанлъшки човек- езотерикът и скулптор Спас Мавров, който преди много години й предрекъл, че има способността да обръща съдбата си. От времето и опита на годоните днес тя твърди, че това не е плюс в човешкия живот.
Звездната й визитка започва така: Зодия Риби, с асцендент Стрелец.
За тези, които разчитат звездната азбука, това означава само една: АУУУУ!
Пъстър човек. Самата тя се определя като „търсещ и извън формите".
Като звездобройка обаче не се интересува от своето бъдеще. Тя знае. И иска да знае миналото си. От преди новата ера. Любим период за живеене.
Има „скрита" Венера., Изживяла е любовта с принц на бял кон, като по филмите. „Тиха ,спокойна и бяла".
Твърди, че при астролозите рядко ходят хора със силен Огън или Въздух в хороскопите си. Защото те знаят .
Разминала се е на базата на „взаимно разбирателство" с електротехниката и електрониката преди много години. Търсила е щастие навън и тук. Когато й отеснее - излиза, извън рамките. Обича театъра. Екстровертен тип,който често се усамотява със себе си.
Не е битов тип и се дразни от консервативните измерения на живота.
Не се вълнува от личния живот на хората и не обича да чоплят нейния.
Убедена е също, че прозрението е „дълбоко интимен, личен момент за всеки". И то не идва току-така, а е нужно подходящо време и място.
Като безгранична Риба, в астрологията се чувства комфортно, защото няма граници.
Щастливка. Няма несбъдната мечта до момента.


Рени, правиш от години хороскопи на хората. Що за типове хора обитават планетата ни, в частност района тук? Какво виждаш за нас през звездите?


На първо място да кажа, че на различна ширина, се раждат различни типове хора. Важно е къде си роден, наклонът на слънчевите лъчи е много важен за нас и нашите способности. Той огрява нашите мозъчни центрове и е важно под какъв наклон става това. На екватора слънцето грее е директно, буквално изпепелява мозъците на хората и те не могат да развиват докрай умствения си потенциал. Можеш ли да ми посочиш петима африкански професори от раз? Не, нали! При нас е друго. Хората родени през зимата, като първият зимен знак е Стрелец, са под знака на Юпитер. Това е най- голямата планета в Слънчевата система. Родените под този знак са късметлии. На тях всичко така просто им пада отгоре. Стрелецът е противоположен знак на Близнаците. За Близнаците това означава,че те ще носят нещо от знака на Стрелеца и обратно.В случая късмета и нещата, които просто им „падат отгоре". Но ще има и нещо различно. Би било чудесно обаче, ако Близнакът се „закачи" за Стрелеца, защото ще разбере защо непрекъснато се мушка във фактите. Близнакът е много аналитичен, дава много разширение на мисълта, а двата знака могат много да постигнат заедно. Тук трябва да кажа, че Близнаците принципно могат да попадат и във всякакъв тип взаимоотношения. Те не се притесняват от различията, напротив: колкото по-различно, толкова по-добре. Следващият знак от зимата е Козирог. Това са едни много амбициозни и дисциплинирани хора. Принципно родените през зимата, зимните зодии са дисциплинирани и работливи. И е логично: ако не си дисциплиниран, не би оцелял при минус 20 градуса. Козирозите са под въздействието на красивият Сатурн. Пръстените около него за астролозите са вид символна ограниченост, напомка, че все пак сме ограничени от нещо. Не случайно в древните времена преди нас, хората през зимата само са се сгодявали и задявали, а женитбите са били напролет. Като дойде новото начало.

..... природата, вселената е умна..


....А астрологията ни позволява да преведем онова, което ни казват звездите по един много приятен начин, чрез нейният символичен език. 12 знака, които отговарят и на 12 типа хора и още толкова животни.Единственият знак, който няма символ на човек или животно, са Везните. Но те са „кантарчето". Няма случайни неща. Нека се претеглим. Все пак с този знак „Везни" идва есента. Време да съберем плодовете, да видим къде сме. Всъщност всичко е толкова близо до нас, Вселената ни говори за всичко, подава ни всички отговори на въпросите. Нужно е само да познаваме символите и да мислим през тях. И това е дълбокият смисъл на астрологията. Ще го кажа така: астрологията е много проста наука, но не е за прости хора. Ето няколко такива примера: Зимните хора са сдържани, малко сухи, като темперамент. Просто зимата е такъв сезон. Пролетта започва със създаване- мисията на Овен, Телец, Близнаци. Това са знаци с темперамент. Посланието е да усетиш какво да направиш, какво да посееш. Лятото - с Рак, Лъв, Дева. Това не е случайно. Не е случайно и че сега живеем във времето на информационните технологии, на бързо развиващите се комуникации. Сега сме във времето на планета на комуникациите и общуването - Меркурий. Всичко е мобилно, непрекъснато искат да учат, комуникация по всички посоки. Затова казвам, че сега е времето на Близнаците. Те са облагодетелствани от този момент.

Кой тогава, според звездите, е верният подход в едно такова пренаситено информационно мобилно, Меркуриево, „покемон" време?


Верният подход се нарича адаптация. Чичко Дарвин е казал следното: не оцеляват най- силните, а най- адаптивните. Ако не можеш в днешно време да се адаптираш, животът те изхвърля. Как е при животните? Същото. Ако не можем да се адаптираме към природата, към времето отвъд нас, към промяната, започват и депресивните състояния, дискомфорта, болестите. Сега е времето на депресиите. И пак стигаме в обяснението за това до астрологията. Планетата на ума е Меркурий. Сега сме във времето на Меркурий. Ако тази планета в нашата звездна карта, примерно е в Близнаци, а ние не се грижим достатъчно да задоволим любопитството си към живота, което носи Близнака, тоест той не получава адекватни възприятия, не храни адекватно мозъка и душата си, е нормално един такъв човек с Меркурий в Близнаци в личния си хороскоп да изпуши. Просто няма храна за мозъка му. Когато няма храна за мозъка, започваме да компенсираме с друга храна- за тялото. Започваме да трупаме. От трупането на килограми произтичат различни дискомфорти, не само телесни. Резултатът- разболяваме се. Изводът - трябва да даваме на телата и душите си адекватни порции духовна храна и потребности.

Сега е много модерно да си веган. Всеки ли може да е или има зодиакални знаци, на които това е противопоказно?


Храната е енергия. И когато тя не се осигурява в нужните и потребни количества, винаги води до негативни последици. Не може да оставиш без енергия огнения знак, например. Как си представяте да оставите без енергия, т. Е. без месо Овен, Телец, Лъв., или хора с асцендент в тези знаци. Не става. Те трудно могат да живеят без енергия. На тях им е изключително нужна. Не е желателно те да са вегетарианци и вегани. Тялото им не е пригодено за това. Ако толкова държат на това, то трябва да го правят осъзнато. Да знаят какво правят. Земните знаци също. Те също имат нужда от тази питателна храна. Въздушните знаци обаче нямат проблем в това. Те могат да са вегани, защото имат нужда да са летливи, леки, ефирни. За да могат да обработват и трансформират, да пренасят информацията. Те трябва да са леки, като пухчета. Винаги с будно съзнание. Това са Близнаците, Везните, Водолеят. Те трябва винаги да са отворени за новото. Водните знаци - Рак, Риби, Скорпион, те имат нужда от повече вода, защото са мудни. Тези знаци имат бавен метаболизъм и една тежка храна би ги смачкала още повече.


В месеца на Лъва сме. За какво е благоприятен той?


Лъвът е цар. Той казва как да се забавляваме. Месецът е за любов, за любовни авантюри, за нови творчески планове. За себеизразяване по един бляскав начин. И това е всяка година до 23 август и е хубаво да се използва по този начин. Време за забавление. Слънцето в този период най-силно грее. Тоест ние сме най- силно осветени. А Лъвът обича да бъде забелязван. Да е в центъра на прожекторите. Периодът е за кичене, за носене на всевъзможни аксесоари, които позволят да бъдеш забелязан. Показвайте се! Не се крийте!. Лъвовете трябва да бъдат видени. Те не могат да бъдат подминати току -така. В дома на Лъва има много огън. И това не е агресивно. Нещата се получават, когато всеки си знае силното място. На другия полюс пък са водните знаци. Те трябва да бъдат изолирани. За тях това е важно, защото имат нужда, потребност да намерят себе си.Те са знаци, които все се лутат. Много Риби, много Рак, по-малко Скорпион.

Кой е най- мързеливият зодиакален знак?


Лъвът.


Тези дето най- много се виждат и най- много „дрънчат"?


На Лъва не му се налага да работи. Та кой цар работи? Той идва с блясъка си. Работят другите. Най- работливите в зодиака са Козирозите. Те все нещо доказват, все са онеправдани, все криткуват някой. Дева, Козирог, Телец, това са работните пчелички в зодиака. Без тях не може. Айнщайн е зодия Риби и е казал така: „Пазете пчелите.Без тях светът загива!"


...Сред Козирозите има обаче най- много политици?


Да, но не и президенти. А просто политици с дири. Забележителни хора. Сиви кардинали.

 

А вярно ли, е че след 35-та ни година повече влияние в живота ни оказва нашият Асцендент, а не знак, под който сме родени?


Аз не приемам еднозначно това твърдение. Асцендентът ни означава по какъв начин подхождаме към живота. От първата ни глътка въздух, като изплаче бебето вече е със своя асцендент.

Какво основно в личните хороскопи интересува хората?


Същото, което и преди много години е интересувало хората: любовта и бъдещето. Вълнуват ги вече започнати от тях самите неща. Хубаво е, че все по-често идват при мен млади хора, които се интересуват с какво биха се занимавали, според техния заложен звезден компас. Не просто да учат нещо, а искат да знаят за какво имат предначертани заложби. Интересуват се и как ще се развият отношеният между тях: искат да разберат другия до себе си, като отношение, като човек. Съвсем различен поглед и отношение имат към човека до тях от предходните поколения и това много ми харесва. Младите хора са свестни.


А има ли, виждаш ли любов в човешките ни хороскопи?


Да, разбира се. Човек се ражда с две способности- познавателна и способността да обича.


На прага на Девата сме. Как ще се чувства Венера в нея тогава?


Венера е планетата на любовта. А Девата е малко педантичен знак. Малко скован, трудно й е на любовта принципно в Дева. Не й е много комфортно на Венера там. Венера не обича да я критикуват. А Девата е способен на това. Затова съветът ми е по-малко да критикуват хората половинките си, докато Венера навлезе във Везни. Да го изтърколил в мир и сговор този август-септември. Времето на Девата е време за козметични процедури, разкрасяване, перлите като украшение са добър вариант: изискан, пестелив, педантичен. В периода на Девата един по-невинен вид би привлякъл противоположния пол. Това е тактиката.

Затова ли Девите са малко по-тежички в тази емоцонална посока: по-трудно се задомяват, по-късно, повече избират?


Да, те са просто по-педантични. Искат да бъдат оценени и търсят идеалната половинка. А това е трудна задача. Избират много.И показват любовта си по един полезен, не толкова бляскав начин. Прагматици, на които понякога малко им се губи мярката и леко досаждат в грижите си.

 

Сега за български президент какви да търсим? Май няма подходящи, Стрелци, Скорпиони, Козирози?


Това е т.н мунданна астрология. Светската астрология. Тя е по-различна. Не се гледа само слънчевия знак на зодията, а и други неща в хороскопа.

Кажи тогава твоята теза за американските избори. Кого да изберат американците?


Доналд Тръмп е зодия Близнаци, с асцендент Лъв. Хилъри Клинтън - Скорпион, с асцендент Близнаци. Близнаците са под знака на Меркурий, а Скорпионът - на Марс. Тук Венера няма. А светът сега има нужда от мир и любов. Макар и привидно. А Америка е светът. Елементарно погледнато, Тръмп е по-диалогичен, тоест по-добрият вариант. Но, в САЩ какви президенти обикновено си избират? За тях е важно ШОУ да има. До сега имаше бял президент с мадамче, после черен, сега е ред на жена. Реално погледнато, асцендентите и на двамата са диалогични, позволяващи мащабно мислене, диалог. Затова е важна мунданната ситуация, тоест времето, в което са самите избори, съпоставено с астрологичните карти на двамата кандидат- президенти. Къде съзвучието ще е по-голямо. Така навремето хората са определяли гениалните сред тях. Леонардо да Винчи така е определен. Той е Телец, а телецът е под знака на изкуството, на порока, на насладата, на любовта, на талантите.


Какво да очакваме от звездната власт на Девата в живота си през септември?


Знакът Дева не е толкова възторжен и величествен, както Лъва. Нещата тук са по-опестени, но въпреки това купонът не свършва. Все още е сезон на лятото, не е дошла есента. Имаме още време за сбъдване. Девата е последният знак в зодиака, който отговаря за нашите лични предпочитания. Хубаво е да завършим нещо, което е започнало през пролетта: инициативи, връзка, проект. Винаги със знака Дева се завършва нещо. Осмисля се нещо. В периода на Девата е нужен план, стратегия, ресурс за евентуални нови проекти и начала. Да има яснота, анализ, всичко да е чисто. Това изисква този знак. Така че в края на септември ще имаме една реалистична представа за себе си какво всъщност можем.

 

А кой е принципно най- интуитивният знак в зодиака?


Всички имаме интуиция и за нея в личните ни звездни карти отговаря Луната. Тя показва каква и доколко. Огнените знаци са познавателно интуитивни.Там няма логика. Те казват: това го знам. Защо, не знам, но го зная. Водните знаци са силно психично интуитивни, за да могат да оцелеят. При тях има шесто чувство, защото иначе те не биха оцелели, ако не знаят какво ги чака по напред. Това е тяхната и защита, и борба. Земните знаци са интуитивни на практическо ниво. Те надушват къде има пара, къде има нещо. Те трябва да се чувстват сигурни. Въздушните знаци са абстрактно интуитивни. Това са хората, които наистина виждат бъдещето, защото мисълта пътува навсякъде. Проблемът на въздушните знаци, които принципно са много напред пред другите във „виждането си" е, че пропускат моментът Сега. А като се загуби връзката с „кораба- майка", не е най- доброто. Дори космонавтите отгоре държат връзка със Земята.

Да си четем ли тогава хороскопите, които се публикуват на различни места и доколко да им вярваме?


Нека всеки чете това, което може да разчита. Това, че знаем буквите и можем да пишем, не означава, че сме грамотни, нали? Тук ще цитирам историкът, който много уважавам, проф. Андрей Пантев, който казва, че трябва да оставим магия и за бъднините. Хороскопът дава тенденции, насоки, но инициативата си остава човешка работа. И е важно да се отчита и това, че едно е да се родиш при племето Шака зулу, друго в Диарбекир, трето в Лондон, четвърто в Казанлък. При едни и същи насоки в хороскопите, ще се реализира различен потенциал заради различната среда. Астрологията е живот, но животът не е астрология.