Живка Аладжова подкрепи кампанията „Заедно можем повече”
Живка Аладжова подкрепи кампанията „Заедно можем повече” / Областна администрация Стара Загора

Областният управител Живка Аладжова подкрепи кампанията „Заедно можем повече" на Центъра за социална рехабилитация и и интеграция на деца „Алтернатива". Тя се организира по повод Световния ден на информираност за аутизма - 2 април.

Живка Аладжова прие 8 годишния Давид, страдащ от аутистично разстройство и неговата 7 годишна сестричка Александрина. Децата бяха придружени от своята майка и Анастасия Василева, управител на Център „Алтернатива".

На срещата се разискваха проблеми, които не са намерили чуваемост до момента.

„Запозната съм с факта, че помощта в тази посока от държавата все още е недостатъчна и се ангажирам да въздействам в положителна посока. Аутист все по-често става синоним на интересен човек, отколкото на болен и аутизмът не е нещо безнадеждно", каза Аладжова.

Областният управител Живка Аладжова се ангажира да поиска съдействие за облекчаване на режима при получаване на решения от ТЕЛК, да инициира среща между директора на Регионалната здравна инспекция и родителите на деца с проблеми от аутистичен спектър, да съдейства пред Министерството на труда и социалната политика увеличаване капацитета на конкретната социалната услуга.

Световният ден за информираност за аутизма има за цел да повиши осведомеността и да насърчи неговото ранно диагностициране и ранна интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистичното разстройство. Денят се чества по инициатива на ООН.