/ ThinkStock/Getty Images
Жителите на село Змейово подадоха жалба до Окръжна прокуратура-Стара Загора. Те не са съгласни с проведените местни избори за кмет.

В пет старозагорски села избраха кмет на балотаж

В жалбата се посочват и мотивите затова:


1  Относно регистрацията на тези избори - разполагаме с категорични данни, че досегашния кмет и кандидат кмет за нов мандат Стоян Трифонов е направил множество регистрации на хора, които не са от село Змейово, нямат жилищна площ и не живеят в населеното ни място.

2  Качествата на досегашния кмет не отговарят на разпоредбите по Закона за местната власт  недопустими за длъжността, която е заемал и предоставяме следните факти:

Насилие и неуважение над хора с жалби до Районна Прокуратура и Община Стара Загора.

Заплахи и шантажиране на гласоподаватели.
Наличие на конфликт на интереси при разпределение на общински пасища.

Злоупотреби с питейна вода вследствие на нерегламентирано захранване с вода на негови семейни животновъдни обекти.

Издаване на официални удостоверения с невярно съдържание и облагодетелстване от продажба на земеделски земи на хора от село Змейово.

Липса на годишни отчети пред населението за три години от мандата.

 
"Настояваме да бъде извършена проверка на имащите право на глас с настоящ адрес, начинът на подаване на техните декларации с дати, сравняване на подписи в тях и жилищната площ", посочват жителите.

Кандидат за кмет на Гурково обжалва изборите

"По списък те са 194 души и включват тези, които са част от така наречения изборен туризъм. Разликата от имащите право на глас от същите през 2015 г. и 2019 г. е 66 души", се казва в подадената жалба.