Жега и в Стара Загора
Жега и в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Летните жеги вече са факт. До 32 градуса ще достигне температурата в Стара Загора според сайта ни vremeto.bg. До края на седмицата жегата ще става все по-голяма, защото градусите ще се покачват, като най-горещо се очаква да бъде в петък и събота, когато максималните температури ще са 35-36 градуса.

Старозагорци търсят спасение от горещините под дебелата сянка в парка. Басейните си остават най-доброто средство за разхлаждане през летните месеци. Домошарите признават, че климатикът у тях не спира да работи.

Няколко важни съвета, за да не станете жертва на горещините:
- Не излизайте на открито особено в обедните часове.
- Възрастните хора и хронично болните да не излизат в часовте от 10 до 17. Ако все пак им се наложи-да носят шапка, шише с вода.
- Облечете се в светли и широки дрехи.
- Поемайте течности-поне два литра на ден, яжте плодове и зеленчуци.
- Не пийте алкохол.

Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура, предупреждават експерти. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Резкият "преход" от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Кои са първите признаци на слънчев или топлинен удар:
- Зачервена и суха кожа
- Липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща
- Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане.

Много е важно пострадалият да бъде пренесен веднага на хладно място и да приема течности. При необходимост по всяко време може да се потърси квалифицирана помощ.