Жалко е, че загиват млади хора
Жалко е, че загиват млади хора / netinfo

Жалко е, че загиват млади хора. Аз съм потресен от драматичния инцидент в Швейцария. Това сподели пред Дарик председателят на алпийския клуб "Железник" в Стара Загора към туристическо дружество "Сърнена гора" Росен Тотев по повод смъртта на загиналите трима алпинисти.

"С двама от тях  - Иван и Филип бях приятел и сега ми е изключително тежко. С тях сме катерили скалите из бъларските планини", спомня си Росен.

Както вече е известно, преди дни алпинисти загинаха в швейцарските Алпи. 27-годишният Иван Ненков, 29-годишният Филип Жазмати и 24-годишният Тихомир Стоянов, и тримата от алпийския клуб “Млад дихател” направиха опит за зимно изкачване на Северната стена на връх Матерхорн в Швейцария. За жалост, българските алпинисти загинаха при падане в основата на стената.

Трябва да е ясно, че алпинизмът е изключително рисков спорт и всеки трябва сам да прецени опасностите, които му предстоят, казва председателят на алпийски клуб "Железник" в Стара Загора. Той е бил в рискова ситуация при изкачване на връх  Матерхорн през миналата година в група от 8 човека. На слизане от върха ги е застигнала снежна буря, спомня си алпинистът. Те обаче успели да се измъкнат невредими.

Винаги има някакви липси в обучението на алпинистите, но с всяко едно катерене се натрупва опит и човек се учи, тъй като всяка една ситуация е различна, казва алпинистът.

Старозагорска област също даде две млади жертви на планината. Трагедията се разигра в съботния 16 август около 14.40-сет през 2003-та година.
При изкачване на скалите край Мъглиж загинаха 22-годишният Ивелин Михалев и 24-годишния Атанас Иванов. Те са катерили откъм западната страна на заслона. Въжето, с което се осигурявали е било закрепено за голям скален блок. При натоварването на въжето блокът се откъртва и повлича със себе си и двамата. Падането е било от около 20-25 метра.

Съдебно-медицинска експертиза доказа, че смъртта на единия е настъпила веднага, но при другия трийсетина минути по-късно. Не е имало обаче шанс той да оцелее, защото е имал сериозни травми вследствие на падането.

Момчетата бяха алпинисти към Казанлъшкия алпийски клуб.