Затвориха участъка Казанлък-Стара Загора, пътят е като стъкло
Затвориха участъка Казанлък-Стара Загора, пътят е като стъкло / Sofia Photo Agency, архив

Затворен е пътят Казанлък-Стара Загора. Заради заледяване се е завъртял ТИР, който е препречил пътното платно. Пътят не е опесъчен и обработен и е като стъкло. Опашката от автомобили и ТИР-ове, която се с натрупала е вече близо 6-7 км, пише БГНЕС. Десетки леки автомобили са излезли извън пътното платно и са паднали в канавките. Хората коментираха, че сутринта вместо винетка, е трябвало да си купят кънки за лед.

Пътните настилки в страната са мокри, а по високите и усойни места са заснежени и заледени, съобщиха от СБА. Пътната настилка на автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Марица" е мокра, на места заснежена, но се почиства и обработва.

Товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета, а всички превозни средства с вериги на територията на област Смолян, по пътя Пещера-Батак-Доспат, Юндола-Белово, Юндола-Велинград-Аврамови колиби, Велинград-Сърница, Гоце Делчев-Катунци, както и в района на Велинград.

Леките автомобили трябва да се движат с вериги през прохода Троян-Кърнаре. Въведено е ограничение за преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в област Кърджали.

Поради пропадане на пътното платно е затворен участък от път Е-79 в района на Кресненското дефиле, като обходният маршрут е през Гоце Делчев - Банско - Предела - Симитли.

Временно до 20 декември 2010 г. се пренасочва движението в направление Перник - Кулата и обратно по обходен маршрут Радомир - Червена могила - Долна Диканя, като е въведено и ограничение на скоростта от 40 км/ч.

Затворени са проходите Златица-Етрополе, Твърдица-Елена, Върбишкият, а Дюлинският и Троян Кърнаре са затворени само за товарни автомобили.

До 15 ноември 2011 г. е в сила ограничение на скоростта до 50 км/ч за Прохода на Републиката.

Забранено е преминаването на автомобили с обща маса над 5 тона по пътя Стрелча-Копривщица, поради пропаднал пътен участък. Не се допуска преминаването на превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите "Шипка", "Петрохан", "Вратник", по пътищата Черница-Сунгурларе-Чубра, Димово-Костичовци-Дреновец-Брусарци, Костенец-Самоков, София-Самоков.