Затлъстяването - на второ място като здравен проблем за учениците от областта
Затлъстяването - на второ място като здравен проблем за учениците от областта / http://vnews.bg/

Затлъстяването е на второ място при новооткритите остри и хронични заболявания сред учениците от област Стара Загора. Това става ясно от данните от направените профилактични прегледи сред учениците от област Стара Загора, на възраст от 7 до 18 години през учебната 2014-2015 г., при обхват на тях от 76,5%.

Това съобщи за Дарик д-р Росица Николова, главен инспектор в РЗИ и специалист по хранене и диетика.

Първото място сред новооткритите заболявания е бронхиалната астма. Смущения в зрението и гръбначните изкривявания са следващите поред в „класацията" на новооткритите хронични и остри заболявания сред учениците в областта.

От същите данни става ясно, че казанлъшките ученици са на второ място в област Стара Загора по затлъстяване. Те са 8,3% от всички ученици в общината. Преди тях са учениците от община Гълъбово, където затлъстели са 9,5%. Трети в областта с подобна диагноза са учениците от община Чирпан, където със затлъстяване са 7,2%.

В последните 5 години затлъстяването е на първо или второ място като проблем, който констатираме при учениците, допълни още д-р Николова. По думите й, затлъстяването сред подрастващите все повече се превръща в проблем и е официално диагноза.

С цел превенция и мониторинг на здравословното състояние на подрастващите и конкретно на учениците в първи клас, след пролетната ваканция в 9 училища в област Стара Загора започва проучване, което има за цел да установи индекс на телесна маса сред 7-годишните. Проучването е национално, трето поред за страната ни е и е под егидата на Световната здравна организация, в партньорство с Министерство на здравеопазването в България. Подизпълнители на проучването са 28-те Регионални здравни инспекции.

В националното проучване са включени 3500 деца в първи клас, на възраст 7 години.
На принципа на случайния подбор са определени 185 училища в страната, 9 от които в област Стара Загора. Четири тях са в Стара Загора, по едно в градовете Казанлък, Чирпан и Гълъбово и училищата в селата Ветрен - община Мъглиж и Тъжа, община Павел баня.

След информирано съгласие от страна на родителите, лекари от Регионалната здравна инспекция ще измерват телесната маса на първолаците. Това ще става в медицинския кабинет на училището. Ще бъдат отчитани следните параметри: тегло, ръст, обиколка на ханш и талия. Като част от националното проучване са и специалните анкетни листове, съдържащи 44 затворени въпроса, които вече са разпратени на родителите на учениците.

Въпросите имат за цел да установят начина, по който средата и хранителните навици на семейството,възпитателните в здравословно отношение методи, средата в която живее, и учи, имат отношение към здравословния начин на живот на ученика и могат да са предпоставки за наднормено тегло и затлъстяване.

Данните от предходното национално проучване на 7-годишните деца, направено през 2013 г. показва, че делът на децата със затлъстяване се е увеличил: от 12,3% през 2008 година, на 13,9% през 2013 г. Ръст има и при децата с наднормено тегло - от 28% при проучването през 2008 г., на 30,5% през 2013 г.

По-проблемни по отношение на затлъстяването са момчетата на 7 години: 15,7 от тях са с такъв проблем срещу 12,2% за момичета. Наднормено тегло е установено при 32,4% от момчетата на 7 години и при 28,6% от момичетата.

От Регионалната здравна инспекция уточняват, че цялата информация, предоставена от децата, ще бъде обработвана с пълна конфиденциалност.