Засилено полицейско присъствие в изборния ден
Засилено полицейско присъствие в изборния ден / netinfo

Полицията ще осигурява обществения ред и нормалното протичане на изборите за членове на Европейския парламент.

От пресцентъра на ОД на МВР Стара Загора информират, че са извършени проверки на всички изборни помещения на територията на областта.

През цялата предизборната кампания и до приключването на изборите, на публични места и в районите на изборните секции ще има засилено полицейско присъствие и мобилни екипи. Създадена е организация за незабавно реагиране и проверка на постъпващите сигнали за нарушения на изборния процес и обществения ред, както и сигнали за купуване на гласове. Има организирана координация с прокуратурата и Районната избирателна комисия при проверка на сигналите. 

Полицейската охрана на изборните места ще се поеме най-късно в 18.00 часа на 6 юни, след запечатване на помещенията. До 06.00 часа в неделя запечатаните избирателни секции няма да бъдат допускани никакви лица, по никакъв повод. Помещенията ще бъдат разпечатани в изборния ден  в присъствието на председателя на СИК и на повече от половината от членовете на секционната избирателна комисия.

На 7 юни полицията ще осъществява само външна охрана  на изборните помещения.  Служителите на МВР могат да влизат в изборните помещения само при необходимост.

От пресцентъра на ОД на МВР Стара Загора напомнят, че законът забранява в изборните помещения да бъдат допускани въоръжени лица и хора във видимо нетрезво състояние. Забранено е паркирането на автомобили в непосредствена близост до избирателната секция.

 Охраната на изборните места приключва след края на изборния ден, по указание на председателя на съответната избирателна комисия. След приключване на изборния ден, полицията ще осигури съпровождане и охрана при транспортиране на бюлетините до Районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия. 

На 6 и 7 юни звената "Български документи за самоличност" в областта ще работят на пълен работен ден за връчване на готови лични карти и издаване на удостоверения, с които гражданите с унищожена, изгубена или повредена лична карта ще могат да упражнят правото си на глас. Дежурство е осигурено и в група "Миграция" за издаване удостоверения на граждани на ЕС и членове на техните семейства, заявили желание да участват в изборите на членове на Европейския парламент.

С цел недопускане на пътни инциденти в изборния ден, ще бъде активизиран и контролът върху движението по пътищата.