Защитниците на Бедечка с отворено писмо
Защитниците на Бедечка с отворено писмо / DarikNews.bg

Отворено писмо с пет конкретни искания изпратиха защитниците на Бедечка до общинската управа, старозагорските депутати и евродепутата Илиана Иванова.

В него са оспорени изнесените баснословни цени на парцели в парка и са дадени примери с реални обяви за имоти. Напомня се и за цената на инфраструктурата, която общината е длъжна да построи в евентуалния нов квартал - тя няма как да бъде по-малка от предполагаемата цена на "имотите".

"Казусът „Бедечка" заприлича на ситуация, в която някой ви е откраднал вещ, вие я намирате в заложна къща, но вместо да повикате полицията, тръгвате да я плащате на възможно най-високата цена", пишат в писмото гражданите.

Гражданите предупреждават: "Вместо да върви към проверки, съд, забрана за строителство и т.н., днес общината иска да плаща за т.нар. „имоти". В същото време не е отговорила на въпроса има ли хора от властта, които имат имоти и интереси в парка. Защото ако е така, ще се окаже, че днес властта иска да плати с общински пари на свои хора.

"Изникват поне две възможни обяснения: или някой се кани да пусне на обществото версията „ужасно е скъпо, не можем да спасим парка", или някой се кани доволно да изтъргува имотите си за сметка на старозагорци. Дано грешим!", пише още в писмото.

Пет са исканията в него:

"1. Настояваме да се огласят собствениците на терени и да се види на какви цени те са придобили тези имоти, за да стане ясно колко се опитват да спечелят на гърба на старозагорци.

2. Не сме съгласни с хвърлените на медиите т.нар. „груби изчисления” на цени за отчуждаване на имоти в парк „Бедечка”. Цитираните цени от 200 евро на квадратен метър за места, които се водят ниви, до които няма никаква инфраструктура, в които няма никаква фаза на проектиране и т.н. са безумни! Всяко поглеждане на обяви в интернет може да го докаже. Цените на обяви за парцели с ток, вода, път и пр. инфраструктура са пъти по-малки!

3. Не приемаме абсурдната дилема „или ще се застроява, или ще плащаме големи пари”. И в двата случая има опасност от плащане – ако не е за отчуждаване, ще е за инфраструктура на квартала, която ще струва по-скъпо от въпросните „имоти”, а общината е задължена да я изгради. Числото, което до този момент е назовавано – ако ще си говорим в „груби изчисления” – е над 70 милиона!

4. Настояваме комисията, определена на последната сесия на Общинския съвет, да разгледа не просто документите от 2003 г. насам, а и от преди този момент – от тях ясно ще се види, че въпросното място е парк.

5. Възразяваме срещу включването в „цената на парка” на облагородяването му. Облагородяването на парк не е нещо, което да се изчисли току-така. То е възможно с евросредства, с доброволен труд, със спонсорства и т.н. Всичко останало е спекулация."