Заради  ремонт Общината в Казанлък сече 63  липи
Заради ремонт Общината в Казанлък сече 63 липи / ПРЕС ТВ

63 броя 60 годишни липи ще бъдат изсечени по една от казанлъшките улици. За това съобщиха граждани, живеещи на улица "Александър Стамболйски", възмутени от градската сеч. Част от тези липи вече са повалени на земята.
Причината, поради която се изсичат дърветата и то по време на цъфтежа им, е стартирането на цялостен ремонт на отсечката от кръстовището на бул. "23-ти Пехотен Шипченски полк" и улица "Ал. Стамболийски", става ясно от  направената проверка. Зарази това цялата улица е и затворена за движение. Изрязването на липите по улицата е съпроводено и със скъсване на електрически кабели.


На възмущението на гражданите, изненадани от хода на общинската управа в Казанлък, отговорът на местните озеленителите е, че на мястото на изсечените липи ще се засадят 70 нови дръвчета, които ще са десетгодишни и вкоренени.Дърветата ще са албиция и каталпа, известни в цял свят италиански сортове.
Заради напрежението , възникнало сред гражданите, живеещи по улица "Стамболийски", предстои среща на кмета на Казанлък Галина Стоянова с тях.


Основната причина за предприетата мярка от страна на общината, е наложителен ремонт на улицата, за който вече са и гласувани средства от общинския бюджет.
С годините 60 годишните липи са повдигнали западната част на тротоара на улицата на такова ниво, че на практика той не става за ходене и пешеходците предпочитат да се движат по платното . Заради електрическите кабели израсналите липи са били подкастрени, но и това не довело до нужния резултат, което принудило общината към крайната мярка. В името на изграждането на тротоар от западната част на улицата и качественото асфалтиране, общината предприема непопулярната и крайна мярка спрямо липите.
При новото предстоящо асфалтиране на улицата ще се използват досегашните гранитни стари бордюри, а източният тротар по улица "Стамболийски" ще е от плочки, а новият - западен, излят с цимент.
До края на юли да приключи ремонта, обещават от общината, като паралелно с това новите съдове за смет за живеещите по улицата ще са двойно повече. Бъдещите нови дървета ще се садят през 6 метра, твърдят от общинското озеленяване.

Започналата градска сеч на липи в Казанлък става само седмица, след като  на пресконференция кметът на Казанлък Галина Стоянова в отговор на въпрос на журналист дали предстои изсичане на дървета по друг основен казанлъшки булевард "Ал. Батенберг", след изсичане на 60 годишна топола,  категорично заяви, че няма да се посяга на дърветата в тази част на Казанлък, а ще се засаждат нови.

Създалото се сега напрежение сред гражданите, живеещи на улица "Ал. Стамболйски"  се обяснява основно с липсата на предварително разяснения и обяснения от страна на общината.

Междувременно Дарик научи, че  изсечените липи са били щателно оглеждани като  евентуална суровина за  производството на  казанлъшка фабрика.