Започва третото издание на Августиада в Стара Загора
Започва третото издание на Августиада в Стара Загора / Организаторите, архив

Със серия от лекции ще стартира днес в Стара Загора третото издание на фестивала на виното и културното наследство "Августиада". Организатори на проявата са Търговско-промишлената палата в Стара Загора и популярна компания, специализирана във винарския бизнес.

Партньори са община Стара Загора, Изпълнителната агенция по лозата и виното и Регионалния исторически музей. За страна партньор пък бе избрана Франция.

Домакин на лекциите днес е Регионалният исторически музей в Стара Загора. В тях ще се включат представители на френското посолство, на Агенцията за регионално икономическо развитие, на Регионалния исторически музей, винени експерти.

Изложението на вино и кулинарни продукти ще бъде официално открито утре в 11,30 часа. То ще продължи и в неделя като входът за един ден е 7 лева, а за двата дни - 10 лева. Посетителите ще могат да опитат всички представени вина като заявки за участие са подали винарски изби от цялата страна. Ще бъде представено и виното, спечелило приза най-добро бяло вино на Балканите. Негов производител е турска винарска изба.

Посетителите ще могат и да гласуват за най-добро вино на фестивала. Неговият производител ще спечели приза "Златна Августиада".

Утре вечер ще се състои и една от най-любопитните прояви на тазгодишната Августиада - сляпа дегустация на френски и български вина. Ще бъдат представени общо 6 вина - по три от всяка страна, съответно бяло, червено и розе. Входът за желаещите да участват в нея е 50 лева.

Закриването на фестивала на виното и културното наследство е в неделя от 16,30 часа.