Започва регионална програма „Детство без тютюнев дим”
Започва регионална програма „Детство без тютюнев дим” / DarikNews.bg

1356 са заведенията за обществено хранене в Старозагорско. От тях 148 са за непушачи, а в 99 пушачите спокойно могат да пафкат, докато отпиват от любимото си питие. 53 имат самостоятелна зала за пушачи.

Дали се спазват изискванията, определени в Наредбата за тютюнопушенето на обществени места, следят инспекторите на РЗИ. Към момента те са извършили 770 проверки и са съставили 10 акта за административни нарушения.

С 40% е спаднал оборотът на заведенията заради ограниченията за тютюнопушене, отчитат от местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите. Те са категорични, че не се противопоставят за ограниченията, но не крият, че са против изцяло да се забрани пушенето.

И здравните инспектори и местният бизнес обаче се обединяват около идеята да се създаде нетърпимост в обществото към тютюнопушенето, да се информират по-младите, за да не се превърнат един ден в активни пушачи.Това е една от целите, които си поставят от Регионалната здравна инспекция и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите при реализацията на дейностите, които са записани в 12-годишната Регионална програма „Детство без тютюнев дим".

Амбициозната цел на организаторите е Старозагорска област да се утвърди като свободна от тютюнев дим среда, която изгражда здравословен стил на живот за подрастващите и бъдещите родители. Целевите групи, към които ще се ориентират информационните дейности по проекта, са деца от 6 до 18 години, бременни и кърмещи жени.

В регионалната програма „Детство без тютюнев дим" е предвидено да се създаде Съвет за предотвратяване и ограничаване на тютюнопушенето, създаване на пакет от дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене, актуализиране на публичния регистър на заведения без тютюнев дим, обявяване на пилотно заведение, посещавано от млади хора, с отстъпка за непушачи, семинари, обучения на ученици за прилагане на подхода „връстници обучават връстници".

По данни на Световната здравна организация пушачите в света са 1,3 милиарда, като се очаква до средата на 21 век техният брой да надхвърли 1,650 милиарда души.
Преди година при анкетно проучване в Стара Загора сред 87 бременни жени е установено, че 30% от тях са активни пушачи.
През тази година РЗИ Ст.Загора стартира работа по програма СИНДИ-проект"Здрави деца в здрави семейства". Изследвани са факторите на риска за здравето на учениците от 14 до 18-годишна възраст. Предстои резултатите да бъдат обобщени.