Започва конференция, посветена на 100 години от влизането на България в Първата световна война
Започва конференция, посветена на 100 години от влизането на България в Първата световна война / DarikNews.bg, архив

Теоретична конференция, посветена на 100 години от влизането на България в Първата световна война. Форумът ще се проведе в зала 33 на Регионалния исторически музей и ще бъде открит от акад. Георги Марков с доклад на тема: „Участие на България в ПСВ и резултатите от нея".

Сред темите, които ще се дискутират са: военно-стратегическите планове на Българската армия в навечерието на ПСВ, мобилизация и боен път на 12пп в ПСВ, участие на 8-а пехотна Тунджанска дивизия в бойните действия по време на Първата световна война, паметта за участие на старозагорци в Първата световна война.

Организаторите на форума са община Стара Загора, Регионалният исторически музей - Ст. Загора, Регионалният академичен център на БАН - Ст. Загора, Областен съвет на СОСЗР - Ст. Загора, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и Военно формирование 24150, Ви канят да се включите в дискусиите на 2-ри октомври от 10 ч. в зала 33 на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

За всички присъстващи Регионалният исторически музей ще осигури разглеждане на културно-исторически обекти в града: РИМ-Ст. Загора, Музей на религиите, Неолитни жилища, Античен форум.