Започнаха проверките на яйца и агнешко
Започнаха проверките на яйца и агнешко / DarikNews.bg

В началото на месеца започнаха проверките в магазините и големите хранителни вериги. Те са свързани с качеството на предлаганите продукти по време на великденските празници и ще продължат до края на април. До момента няма констатирани нарушения, информира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.

„Яйцата и месото са едни от най-рисковите продукти, които са традиционни за Великден. Яйцата трябва да са клас А. Потребителят трябва да следи как се съхраняват, а това е описано на етикета. Те трябва да имат печат. Той дава информация как са отглеждани кокошките".

На територията на Областната дирекция по безопасност на храните кокошки-носачки се отглеждат в 6 обекта. В тях кокошките са в затворени помещения, но не в клетки. От всички обекти се взимат периодично проби и няма положителни резултати за салмонела.

„В повечето случаи агнешкото месо е непакетирано. Върху него има печат, който гарантира, че то е произведено от регламентирано месодобивно предприятие и е минало ветеринарно-медицински преглед", коментира д-р Миков.

Той допълни, че ще бъдат сформирани инициативни граждански сдружения, които ще помагат на Агенцията. Те ще следят стоките в магазина и при нарушения ще сигнализират на Областната дирекция по безопасност на храните.