Започна розоберът в Казанлъшко
Започна розоберът в Казанлъшко / netinfo

 

Започна розоберът в Казанлъшко. Първи в розовите градини бяха розоберачи от село Ясеново.

 60 стотинки е договорената между розопроизводители и  розопреработватели изкупна цена на килограм набран розов цвят, който се заплаща на берачите.

 С цел да привлекат повече розоберачи някои фирми примамват с бонуси от по 5 стотинки за храна към всеки набран килограм рози.

 За разлика от предишни години, през тази няма дефицит на розоберачи, но въпреки това в разгара на кампанията  се очаква  динамика на работната ръка заради факта, че  берачите на розов цвят предпочитат да берат поливни, вместо неполивни рози, заради  по-добрия рандеман и тежестта.

До края на седмицата кампанията по прибирането на розовия цвят ще започне масово в  във всички села от община Казанлък.

Между 1 и 1,20 ще е изкупната цена на килограм розово цвят, който ще получават розопроизводителите.

 Прогнозите са тя да остана стабилна и да няма сериозни амплитуди,  заради все по-голямата стагнация  и непредсказуемост и на този вид пазар.

Запознати с него твърдят,  че заради кризата в световен мащаб цената на килограм розово масло е паднала  под 4 хиляди евро за килограм и трудно ще мине тази граница.

Очакванията са за нови спадове, което ще има крайно негативно влияние  върху българските розопроизводители, голяма част от които захранват този си бизнес с кредити.

  Близо 30 хиляди декара са розовите масиви в България, като половината от тях са в казанлъшкото поле.