компютър софтуер
компютър софтуер / iStock/Getty Images
Електронното пробно преброяване на населението започна в 0.00 ч. днес и ще приключи в 24.00 ч. на 30 април, като ще бъде достъпно за цялата страна.

Всеки български или чужд гражданин, пребиваващ обичайно на територията на страната, може да се регистрира на www.e-census2021.bg и да преброи жилището, в което живее, и своето домакинство. Регистрацията се извършва с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност.

Попълването на преброителната карта, чийто образец можете да видите на страницата на преброяването www.census2021.bg, ще бъде възможно само от територията на страната както чрез компютър, така и чрез преносими мобилни устройства по всяко време на денонощието в периода 20 - 30 април.

На случаен принцип ще бъдат определени и домакинствата, които ще получат покана да попълнят анкетни карти за изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението.

Поради епидемиологичната обстановка в страната пробното преброяване на населението и жилищния фонд ще се проведе само чрез електронна преброителна карта. То е своеобразна „генерална репетиция“ за същинското преброяване, което ще е през януари догодина. Такова преброяване ще има в целия Европейски съюз.

Националният статистически институт открива специален колцентър за пробното преброяване. Въпроси може да се задават от днес на тел. 02 9078 430.