/ netinfo
Инж. Андонов: Оптимист съм за бъдещето на комплекса
Със запаси от въглища за следващите 60 години разполага „Мини Марица-изток”. Този факт е определящ за енергийната независимост на страната ни и дава основание на изпълнителния директор на дружеството да бъде оптимист за бъдещето на комплекса.

Въпреки европейските директиви за емисиите, инж. Андон Андонов изрази надежда, че електроцентралите ще получат необходимите дерогации от Министерството на околната среда и водите, за да може комплекс „Марица-изток” да съществува максимално дълъг период.
 
1 млрд 300 млн тона въглища са изкопани и продадени за 66-годишния период от съществуването на „Мини Марица-изток”. Наличните запаси са от 1 млрд 800 хил тона, а според инж. Андонов „няма държава, която е бедна на ресурси да си позволи да закрие комплекс с подобни природни дадености. Затова винаги съм казвал, че съм оптимист за бъдещето на комплекса”. От ръководството призоваха и за национална енергийна стратегия, която да гарантира бъдещето на отрасъла.
 
Към 9 август производството на въглища възлиза на 14 млн 800 хил тона, което е 95% от плана и 100% изпълнение на заявките. С тези продажби на въглища дружеството е получило приходи от 254 млн лева-с 10 млн лева по-малко от заплануваното. Една от причините за това са понижените мощности на американските централи през изминалите два месеца.
 
В същото време, от „Мини Марица-изток” отчитат 153 милиона лева вземания, от които 47 милиона лева просрочени. Дружеството няма просрочени задължения към фирмите, с които работи.
 
Дружеството изпълнява амбициозна инвестиционна програма през тази година. От заплануваните около 91 млн лева, към настоящия момент са изпълнени 63% -рехабилитирани са багери, доставени са 19 броя от общо 30 булдозера, работи се и по монтаж на двата багера, договорени по фонд „Козлодуй”, които ще влязат в експлоатация догодина.
 
7 300 души работят в „Мини Марица изток”, а ръководството е запланувало 17 млн лева за безопасни и здравословни условия на труд. Сключен е и новият трудов колективен договор, в който всички придобивки са запазени, отчитат от ръководството в навечерието на Деня на миньора.
 
С откриването на изложбата “Моят ден в Мини Марица-изток” се постави началото на поредица от културни и спортни събития, посветени на 18-ти август.
 
Всяка година на 18 август - Деня на Успението на Св. Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната промишленост, българската минна общественост чества своя професионален празник - Деня на миньора.

През 1994 г. с постановление на Министерския съвет, честването на празника бе възстановено и вече 20 години българската минна гилдия прави всичко възможно, независимо от трудностите в бранша, да отбелязва този ден и да напомня на обществото за ролята и мястото на минната промишленост в икономическото развитие на страната.