форум
форум / netinfo
Ресорният заместник-кмет по туризъм на Стара Загора Красимира Чахова участва в „Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути“, който се провежда в столицата.
 
Чахова участва в сесия на тема “Създаване на туристическо преживяване, свързано историческите маршрути“. Този панел разгледа някои от най-известните пътища за туризъм и възможните начини за пълноценното използване на богатото културно наследство чрез прилагането на иновативни и неповторими туристически преживявания. Обсъдени бяха и ползотворното развитие, управление и популяризиране на исторически маршрут, добри практики  за подобряване на съществуващо културно наследство, както и значението на публично-частните партньорства.

Панелът „Транснационално сътрудничество по историческите маршрути: Анализ и оценка на културни инициативи и на потенциални икономически перспективи“ обедини министри и други високопоставени лица в дискусия как правителствата и институциите биха могли да се възползват от настоящия момент и от политическите инструменти с цел популяризиране на историческите маршрути, като същевременно гарантират развитие на районите, в които се намират.
 
Във втория ден  на Международния конгрес се предвиждат дискусии по други важни теми: „Оценка на жизнеспособността и устойчивостта на културния маршрут“, целяща обсъждането на начините за оценка и максимизиране на икономическото и социалното въздействие на културния маршрут върху територията и местните общности, предоставяйки полезни насоки за разработването на подходящи публични политики.

Сесията „Инициативата на СОТ по „Западния път на коприната“ от повишаване на осведомеността до разработване на продукти и ангажиране на заинтересованите страни“ ще дискутира потенциала на взаимосвързаните действия в областта на научните изследвания, мобилизирането на заинтересованите страни и изграждането на местен капацитет, като крайната цел е практическата реализация на инициативата като напълно работещ транснационален туристически маршрут.