Заловиха организирана престъпна група за източване на ДДС и сделки с крадени автомобили
Заловиха организирана престъпна група за източване на ДДС и сделки с крадени автомобили / netinfo

Полицията в Стара Загора залови организирана престъпна група, действала на територията на града. Групата се е занимавала с пререгистриране и отчужаване на крадени луксозни автомобили, източване на ДДС и пране на пари, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР главен инспектор Алекси Алексиев.

Седемте лица участвали в престъпната група са от Стара Загора и са на средна възраст 29 години. Сред задържаните е и 22-годишна жена, която живеела на семейни начала с организатора на групата - Иван Йорданов, известен като Иван Водното. На нейно име са регистрирани голяма част от фирмите, участващи в престъпната схема.

Престъпленията са осъществявани чрез префактуриране на стоки между дружествата, участващи в схемата, изготвяне и използване на документи за фиктивен износ на различни стоки като гранит, автомобили и мобилни телефони към страни от ЕС и съставяне на документи с невярно съдържание и използването им пред данъчните органи.

В хода на разследването е установено, че престъпната група се е занимавала с регистриране и отчуждаване на автомобили от висок клас, които са били отнемани на територията на страни от ЕС и България.

От домовете и офисите, ползвани от задържаните лица са иззети договори за покупко-продажба на МПС, чужди регистрационни табели и фалшиви документи за самоличност. Установени са 23 инкриминирани автомобила, от които към момента в ОДМВР Стара Загора, Хасково и Кърджали са иззети 12 коли, от марките: "БМВ Х5"; "БМВ Х3"; "БМВ 530"; "Ауди Q7"; "Фолксваген Фаетон"; "Мерцедес"; "Тойота Ланд Круизер" и др.

Средствата, придобивани от престъпната си дейност, участниците в групата са влагали в легален бизнес, поради което ще бъдат разследвани и за пране на пари.

Лицата са задържани за 72 часа и е внесено искане за взимане на мярка за неотклонение "Задържане под стража". Образувано е досъдебно производство.

Работата по документиране на престъпната дейност на групата продължава.