Заловиха извършители на серия домови кражби в „Зора”
Заловиха извършители на серия домови кражби в „Зора” / ОД на МВР - Стара Загора

Криминалистите от Първо РУ "Полиция" - Стара Загора са заловили извършители на серия кражби от частни домове в кв. "Зора". Задържани са трима, а на един от тях е внесено искане за взимане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Всички лица се познават, но са извършили кражбите самостоятелно или в различни комбинации помежду си. Деянията са извършвали, като предварително са набелязвали жилищата и са прониквали в тях по различни способи - като са разбивали или отключвали входните врати или са влизали през незатворени прозорци.

В последните дни на миналата година е получено съобщение за откраднат лек автомобил, паркиран на ул. „Иречек". На 15 януари колата е открита в кв."Зора" и са установени извършителите. Това са 30-годишният К.Г., който е бил задържан същия ден и заради опит за кражба от частен дом и 23-годишният Г.В., задържан ден по-рано заради кражба на бус. Купувачът на отнетия автомобил и първия от заловените са задържани за 24 часа, а ден по-късно на 30-годишният К.Г. е взета мярка "Задържане за 72 часа", с оглед осигуряването му в производство пред Районния съд в Стара Загора за налагане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража". Установено е още, 23-годишният мъж е съпричастен и към друга кражба - от апартамент на ул. "Хрищян войвода", при която са задигнати компютър, WEB-камера, мобилен телефон, сешоар, два цифрови фотоапарата, керамична печка, телевизор и сребърни накити. В кражбата са участвали 20-годишен младеж и 16-годишно момче от кв."Зора". Непълнолетният старозагорец е проникнал чрез подбран или подправен ключ в друг апартамент в кв. "Зора", откъдето е отнел преносим компютър.

На 12 януари в Първо РУ "Полиция" - Стара Загора е получено съобщение, че неизвестно лице е проникнало през незатворен прозорец на първия етаж в жилище на ул. "Хрищян войвода" в кв. "Зора" и е откраднал LCD-телевизор.Установено е, че кражбата е извършена от 25-годишния В.П., задържан два дни по-късно при опит за кражба от частен дом, заедно с 30-годишния К.Г. 17-годишно момиче е било съучастник в кражбата.

На 22 декември миналата година неизвестно лице след взломяване на входната врата, е проникнало в частен дом на ул. "Волна песен" в кв. Зора" и извършило кражба на два преносими компютъра. От предприетите оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че кражбата е извършена от 27-годишния П.П. от същия квартал.