Законите ни се доближават до европейските
Законите ни се доближават до европейските / netinfo

Голяма част от законите в сферата на здравеопазването вече са синхронизирани с тези на европейското законодателство. Имаме проблем обаче с вътрешното си законодателство. Това каза в Стара Загора министърът на здравеопазването доктор Евгений Желев.

“Определено има какво да се желае в закона за териториалното развитие и в закона за лечебните заведения. Трябва да бъдат променени някои клаузи, за да се затегне режима. Така Министерството ще може да осъществява контрол както върху самата процедура за разкриване, така и след изпълнение на проектите за здравни заведения”.

Настоящият режим е изключително либерален и дава възможност “за волни изпълнения, които не са в интерес на пациента”, е мнението на министър Желев.

Министърът на здравеопазването доктор Евгений Желев присъства на откриването на две ремонтирани отделения в Многопрофилната болница в Стара Загора - първо вътрешно гастроентерологично и второ вътрешно кардиологично отделение. Предстои да бъдат ремонтирани още 6 отделения и ортопедичната операционна. По този начин Старозагорската болница ще достигне европейско ниво, коментира министър Желев.

Той допълни, че до средата на годината ще бъдат разпределени 150 нови линейки по Спешните центрове в страната.