Заключителен концерт на учениците от проекта Джаз училище
Заключителен концерт на учениците от проекта Джаз училище / Гено Господинов

Пълна зала, бурни аплаузи и много усмихнати лица - това бе картината след последната нота от заключителния концерт на учениците от първото в България „Джаз училище", провел се в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора.

14 млади старозагорски музиканти някои от които деца, участваха в проекта наречен „Джаз училище" от своя автор Димитър Живков - актьор в драматичтия театър „Гео Милев". В продължение на 3 месеца младите музиканти от града на липите се учиха да свирят джаз. Преподаваха им някои от най-добрите български джазмени дошли специално от София и Пловдив: Михаил Йосифов /тромпет/, Мирослав Турийски /пиано/, Николай Карагеоргиев /китара/, Александър Леков /бас/ и Младен Димитров /барабани/. Обучението, което получиха старозагорските музиканти бе безплатно.

Какво учиха младите музиканти по време „Джаз училище"? Основа и принципи на джазовата музика. Разчитане и изучаване на джаз стандарти, хармония, характерната за стила ритмика (суинг) и основи на джазовата импровизация.

Освен индивидуални занимания с преподавател, учениците имаха и час по джаз ансамбли - най-забавната част от училището. Това бе часът, в който младежите се събираха в групи и под ръководството на преподавателите си, се учиха как се свири в джаз бенд - квартет, квинтет и т.н.

Проектът „Джаз училище" бе финасиран от Обществен дарителски фонд - Стара Загора и Фондация „Работилница за граждански инициативи" по фонд „Социални иновации" с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България".

„Тази инициатива бе чудесна възможност да се развивам и обогатя музикално", споделя 14 годишният пианист Деян Асенов, който е и най-малкия участник в проекта. Ето какво казва друг от учениците - 18 годишният Валентин Данев: „Досега съм свирил само рок - участвайки в този проект се сблъсках с напълно непознат за мен стил музика, запознах се с много различни музиканти и се учих от прекрасен преподавател, а това ми бе изключително интересно и полезно."

Кулминацията на проекта бе заключителния концерт на учениците, който се проведе на 8-ми февруари. Младите джазмени представиха общо 9 пиеси, сред които: Blue Monk на Телониъс Монк, Oleo на Сони Ролинс, Watermelon man На Хърби Хенкок и др. Повече от 90 човека аплодираха дълго изявите на младите джазмени по време на техния гиг в Регионалната библиотека „Захарий Княжески".

„Това, което ме накара да напиша проекта „Джаз училище" бе, че в Стара Загора има младежи, които се интересуват и искат да се научат да свирят този стил, но не могат да го сторят, поради липсата на квалифицирани преподаватели и джазова среда в града", казва Димитър Живков. Намерението на Живков е продължи живота на проекта и да реализира „Джаз училище" 2. „Всичко зависи от това дали отново ще получим финансиране. За мен по-важното бе да се убедя, че механизмът на проекта"Джаз училище" работи, тоест събираме мотивирани, млади хора, обучаваме ги качествено и виждаме конкретни резултати", завършва Живков.