„Загорка” празнува юбилей
„Загорка” празнува юбилей / DarikNews.bg, архив

Изграждане на модерна пречиствателна станция е най-новият проект на „Загорка", който предстои да бъде реализиран на територията на пивоварната. Планираните средства за това са над 2 млн евро.

Повече от 260 млн лева са инвестициите, вложени в 20-годишното развитие на компанията. Днес тя отбелязва своята годишнина заедно с четиримата генерални мениджъри, ръководили лидера на пазара от 1994 година насам-Димитър Алексиев, Ян Дерк Ван Карнебеек, Рууд Ван Ден Ейнден и настоящият Николай Младенов. Надграждане на вече постигнатото, запазване на лидерските позиции в бранша, въвеждане на нови технологии и иновации, продължаване на Зелената тема, са сред приоритетите за развитие, които си поставя сегашното ръководство на пивоварната.

От там отчитат, че приходите от продажби са 1,6 млрд лева, произведената бира за две десетилетия е над 25 млн хектолитра, а дарените в различни инициативи средства за подпомагане на местната общност са 600 млн лева. Дружеството е платило около 30 млн лева данъци към държавата и 150 млн лева под форма на акцизи.

Две неща са в основата на успеха на пивоварната през изминалите години-маркетингът и хората. Около това се обединиха предишните ръководители на завода, които заедно със служители и представители на местната власт и бизнеса отпразнуваха 20-годишния юбилей на „Загорка".

Приватизацията на предприятието беше извършена в края на октомври 1994 година и това беше първата раздържавена пивоварна у нас.