Загоре отпразнува 55-годишнината си
Загоре отпразнува 55-годишнината си / tour.starazagora.net

Фолклорен ансамбъл "Загоре" отпразнува 55 години от създаването си с празничен концерт на сцената на ДТ "Гео Милев" в Стара Загора. Началото на събитието бе обявено за 19:00 часа предната вечер, но залата бе препълнена още преди уречения час. Десетки желаещи да влязат не успяха да го направят. Директорът на театъра Ивелин Керанов обясни, че залата се е оказала прекалено малка за гостите на фолклорния спектакъл и не може да побере повече хора.

„Загоре" е създаден през есента на 1955 година под ръководството на Панайот Янев. В репертоара на ансамбъла са обхванати произведения от всички фолклорни области на България. В някои от танците все още се обличат над 100-годишни костюми, собственост на ансамбъла, изработени от незнайни самобитни художници. Спектаклите на ансамбъла са имали в годините назад над 4 милиона зрители в над 5000 концерта в страната и чужбина. Осъществени са турнета в Гърция, Турция, Русия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Италия, Германия и др.

Главни художествени ръководители през годините, оставали трайна диря в живота на ансамбъла, са: Веса Халачева, Иванка Павлова, Кирил Тодоров, Иван Тодоров, Атанас Атанасов, Васил Герлимов.