Заетостта е ключов фактор за местното развитие
Заетостта е ключов фактор за местното развитие / DarikNews.bg, архив

Община Братя Даскалови проведе двудневен международен форум на тема „Роля на заетостта за местно развитие" по проект "Социална подкрепа за семейна заетост", финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", схема „БЕЗ ГРАНИЦИ" Компонент 1 - Фаза 2.

Международният форум бе открит от заместник кметовете на община Братя Даскалови и община Просочани Галина Радева и Петрос Павлидис, които поздравиха участниците и пожелаха успешно сътрудничество на двете общини и занапред.

Над 70 участници - представители на общински администрации, кметове и кметски наместници, бизнеса, неправителствени организации дискутираха проблемите, свързани със заетостта и споделиха добри практики за заетост в общините Братя Даскалови и Просочани, Гърция и в Европейския съюз.

Успешни практики и модели за предоставяне на заетост и социално включване на безработни лица в рамките на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" представи главният експерт към МТСП - Елена Петрова.

Участниците във форума се запознаха с резултати от извършено проучване и анализ на добри практики на заетост, както и със изработената стратегия на Община Братя Даскалови за създаване на разгърната мрежа от иновативни услуги за семейства на безработни и диференциран подход за предоставянето им по места.

Интерес сред участниците предизвика представеният от Йорданка Джондорова реализиран проект по схема „Предприемчивите българи" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Йоргос Савридис, председател на Център по заетостта в Драма сподели гръцки опит за програми, осигуряващи заетост в страната им. По думите му заетостта е основен фактор за местно обновление и развитие.

През втория ден от форума участниците посетиха Българо-германския център за професионално обучение в гр. Стара Загора, където научиха повече за дейността му и за интересни модели за справяне с безработицата в малките населени места.

ПРОЕКТ BG051PO001-7.0.07-0105-C0001 „Социална подкрепа за семейна заетост" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.