Задържаха мъж, ощетил лизингова компания
Задържаха мъж, ощетил лизингова компания / netinfo

38-годишен мъж от Стара Загора е задържан при специализирана полицейска операция на сектор "Икономическа полиция". През 2008 година в качеството си на представител на фирма за внос на автомобили, мъжът е сключил договор с лизингова компания, която му отпуснала кредит за закупуване на автомобили - нов внос, без първоначална регистрация в България. Установено е, че мъжът е ощетил компанията с около 400 хиляди лева.

По силата на договора, лизинговата компания е станала собственик на закупените с кредита над 20 автомобила, а търговецът се задължавал да ги излага, предлага и търси клиенти, които да сключат договор с лизингодателя. След като посредничил изрядно при първите 10 сделки, през тази година търговецът започнал да продава превозните средства, без да оформя договори за покупко-продажба с лизинговата компания. Първоначалните и следващите вноски при закупуване на колите са били превеждани по сметки на задържания или по сметки на други лизингодатели.

При направените проверки са установени и случаи, в които той е продал автомобили, които не е предоставил на купувачите, а ги е препродал на трети лица или ги е заложил в заложни къщи. От извършените до момента действия по разследването е установено, че мъжът е ощетил собственика на лизинговите обекти с около 400 хиляди лева и е измамил трети лица с над 200 хиляди лева. Образувано е досъдебно производство. Мъжът е задържан за 72 часа. Работата по установявавне и документиране на престъпната му дейност продължава.