почистване
почистване / Запазете Бедечка
За единно парково пространство по поречието на река Бедечка – от Средна гора до индустриалните зони на Стара Загора, настоява гражданската мрежа „Запазете Бедечка“.

Те са изпратили становище по повод публикувания проект за нов цялостен Общ устройствен план на Община Стара Загора.

От гражданската мрежа припомнят, че Зеленият коридор по поречието на река Бедечка е налице, но трябва да се опази от нови излишни намеси. Те напомнят също, че е важно между големите старозагорски крайградски паркове да има ефективни зелени връзки – стара градоустройствена идея в града, наричана "зелена огърлица".

В обществено обсъждане преди дни проектантите на новия план потвърдиха отреждането на Бедечка като парк и подкрепиха тази посока, която администрацията следва от няколко години. Урбанистите припомниха също, че не предвиждат преминаването на булевард през парка, което беше една от основните опасности.

Защитниците на парка обаче напомнят в становището си за още няколко важни проблема, сред които предвидените непаркови зони около няколко частни обекти по брега на езерото. В проекта на плана, по Бедечка са предвидени и смесени зони и зони за строителство в най-северните части на парка, около някогашния ресторант „Лешника“. Според природозащитниците там също следва да се даде приоритет на чист парк, без смесени зони, за да няма прегради в зеления коридор. Проектът за план е предвидил и улици в зелената площ, както и няколко по-дребни намеси, които пречат на пълноценното развитие на парк.

От „Запазете Бедечка“ напомнят също, че трябва допълнително да се защити и парк „Бранителите на Стара Загора“, където има богати парково залесени територии, които са част от силуета на града при входа му, но попадат в зони, определени за застрояване.

Природозащитниците се обявяват за повече пешеходни зони в центъра на Стара Загора и обръщат внимание на опасността от ново застрояване в самия културен център.