къща Лилиев
къща Лилиев / netinfo
Втора обществена поръчка за обновяване на родната къща на старозагорския поет Николай Лилиев обявяват от община Стара Загора. Причината е, че след първото обявяване не е имало кандидати. Домът на поета трябва да се ремонтира цялостно по проект „Красива България” на стойност около 113 хиляди лева, а всички дейности трябва да приключат до края на календарната годината.
 
Къщата на улица „Парчевич“, където е прекарал детството си Лилиев, е изградена през далечната 1916 година, обявена е за паметник от национално значение, а преди три година беше прехвърлена от Министерството на културата на местната власт.

Предвидените дейности целят максимално запазване на оригинала чрез реставрация и подмяна на компрометирани елементи.
 
Отново поради липса на заявен интерес от страна на строителните фирми е прекратена обществената поръчка за Дом „Литературна Стара Загора”. Тя е за около 280 хиляди лева и е за обзавеждане, инсталация за изграждане на дигитални устройства, климатична инсталация.
 
По „Красива България” е одобрен проект за 11 ОУ „Н.Лилиев”, където трябва да се изгради достъпна среда за деца със специални потребности-външен асансьор и адаптирана за инвалиден стол тоалетна. Обществената поръчка предстои да бъде обявена.

В момента, в учебното заведение, се обучават десетина деца със специални образователни потребности и един ученик с инвалидна количка.