За кучетата и котките ...
За кучетата и котките ... / Д.Бобева- архив

Над 1000 бездомни кучета и котки са преминали през приюта за животни в Казанлък за  4 години. Всички те са кастрирани и обезпаразитени, а нуждаещи се от лечение- лекувани. Приютът бе създаден с помощта на средства на Австрийско-българското дружество за защита на животните.

Близо  30 хиляди лева  е годишната издръжка на приюта, като  по-голямата част от нея се поема от  австрийската страна.

За времето от съществуването на приюта жалбите срещу скитащи бездомни кучета или ухапани от кучета граждани са ежедневие. За сметка на това  за цялата минала година само един е подадения сигнал от граждани за жестокост спрямо  бездомно куче, заяви за "Дарик" д-р Генко Мирев, ветеринарен лекар от кучешкия приют. 
Последните промени в Закона за защита на животните, предвиждащи затвор до една година и глоба до 3 хиляди лева  за причиняващите  жестокост или умишлено умъртвява на животно, според д-р Мирев, са респектиращи.

В приюта за бездомни животни в Казанлък в момента са настанени временно над 40 кучета. 18  от тях са още в бебешка възраст, като всички те са изоставени от стопаните си. Липсата на специална уредба за маркировката и регистрацията на кучетата затруднява санкционирането от страна на общината на техните недобросъвестни стопани, счита още ветеринарят.