„За чист въздух над Стара Загора настояват за местния референдум
„За чист въздух над Стара Загора настояват за местния референдум / DarikNews.bg, архив

Гражданска инициатива „За чист въздух над Стара Загора" настоява да се проведе референдум за закриване на полигон Змейово.

От инициативата призовават старозагорци да присъстват на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе утре от 9 часа.

Предложението от група общински съветници за произвеждане на местен референдум с въпрос: „Да бъде ли закрит военно-изпитателният полигон край Змейово", е точка четири от дневния ред на сесията.

„В края на декември миналата година Гражданска инициатива „За чист въздух над Стара Загора" се обърна с писмо към всички политически партии в местния „парламент". Целта на писмото бе да се даде равен старт на всяка една партия с представителство в общински съвет Стара Загора да извърши реални действия, за да спре веднъж завинаги обгазяването на града на липите. Предложихме да се проведе местен референдум и по този начин гражданите да изразят своето мнение да бъде ли затворен полигонът край Змейово.Част от съветниците излезнаха с предложение и въпрос за предстоящ референдум. В четвъртък, 28.03.2013г. на общинска сесия предстои да се гласува това предложение. Определени кръгове имат интерес такъв референдум да не бъде проведен. Гражданите загубихме доверие първо в институциите, които повече от 10 години заблуждават, неглижират и открито прикриват източника на това замърсяване, а после и в управляващите, които не защитават правата ни.
Припомняме, че заболеваемостта в региона е повишена от 2 до 3 пъти повече в сравнение със съседни общини, и лекарите непрекъснато алармират за това.
Искаме чист въздух и считаме, че това е изконно право"
, е записано в разпространеното до медиите обръщение от Гражданската инициатива „За чист въздух над Стара Загора".