За 5 години - близо 6500 с принадлежност към службите
За 5 години - близо 6500 с принадлежност към службите / netinfo

Над 112 500 са проверените български граждани за принадлежност към службите на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия за 5-те години работа на Комисията по досиетата. Само за участие в различните избори от 2007-ма до миналата година са проверени над 63 400 лица. Това обяви в Казанлък председателят на Комисията по досиета Евтим Костадинов, при среща с журналисти за отчитане дейността на Комисията за петгодишния период.


За това време 41 хиляди са лицата, проверени и заемащи отговорни публични длъжности и дейности. Други близо 6 хиляди души са тези, за които е изискана предварителна проверка, по силата на чл. 27 от Закона за принадлежност към органите на ДС.
По думите на Костадинов, 800 са лицата, сами пожелали проверка за принадлежност.
От всички тези проверени лица безспорно е установена принадлежност към службите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА на
6 488 лица, но реално обявени са 5 800. Необявените в публичното пространство, но с установена принадлежност са 605 лица. Не са обявени и лицата, поискали сами проверката и за които е установена впоследствие принадлежност.
По думите на председателя на Комисията по досиетата , все още принадлежността към бившите служби е част от дневния ред на обществото ни. „Интерес, който в последно време е траен и сред младите хора. Преди 5 години, когато комисията по досиетата стартира своята работа бе с нулев кредит на доверие, за пет години време обаче това отдавна не е така. Напротив, ние сме търсени, ролята и решенията на Комисията се следят от обществото, от политиците и най- важното има чуваемост на нашите решения", заяви в Казанлък Евтим Костадинов.


В града на розите той дойде за среща с лидери на патриотични организации от които получи специална награда- книгата на Вацлав Клаус - „с уважение и признателност от патриотичните организации в Розовата долина за разкриване на историческата истина в България за периода 1944- 1989 година.
Костадинов получи и покана за участие в панихидата за избитите 22-ма казанлъчани от т.н Народен съд на 2-ри март, отслужвана по традиция край техния общ гроб-паметник в казанлъшкото гробище. Преди 67 години т.н Народен съд осъжда 117 казанлъчани, от които 22-ма на смърт.


Костадинов съобщи, че до 5-ти април, когато изтича мандата на този състава на Комисията по досиетата ще бъде факт поне едно решение на Комисията от проверката, която тече в момента: на списъците, предоставени от ВУЗ-овете в страната. Усилено в Комисията се работи и по списъка с кредитните милионери, продължава проверката и на списъците, предоставени от различните религиозни общности в страната.


Настоящият председател на Комисията по досиетата изрази убеденост, че за работата на следващата комисия от особено значение ще е не кой е в състава й , а как хората в състава й ще се отнасят към задълженията си при изпълнение на закона.
Евтим Костадинов изрази удовлетворение от свършеното от него и колегите му за петте години мандат на Комисията.
„Не се живее лесно с толкова тайни, не беше лесно, имаше трудни моменти, но голямото признание за нашата работа ни удовлетворява", каза той.