За 35 дни – 211 проверки
За 35 дни – 211 проверки / netinfo

211 проверки са извършили инспекторите от Дирекция “Инспекция по труда” Стара Загора от началото на годината. От тях две са за разследване на трудови злополуки. Исканията и предложенията на гражданите, които постъпват в инспекцията са много разнообразни. Част от тях обаче не са в нашата компетенция, каза в интервю за Дарик главен експерт Йордан Йорданов.

“Неизплащането на трудовото възнаграждение ежемесечно в размер до минималната работна заплата е нарушение на трудовото законодателство. Работодателите се санкционират, но Инспекцията по труда няма право да извършва принудително изпълнение на такива вземания”, обясни Йордан Йорданов.

Не са малко и случаите, в които Инспекцията е сезирана за работа без трудови договори. “За съжаление обаче такива сигнали постъпват едва когато даден работник е прекратил работа. По закон, на работа се постъпва след като бъде сключен трудов договор. Изпитателен срок без договор е незаконен, а глобата е в размер на 15 хиляди лева”, допълни Йордан Йорданов.

През изминалата година служителите от Инспекцията по труда в Стара Загора са извършили 1927 планирани и непланирани проверки. В хода на тези проверки са установени 11 327 нарушения и са издадени 328 акта, допълни Йордан Йорданов. Той припомни, че анонимността на гражданите, които подават искания и предложения е гарантирана.