Юбилейна изложба на Никола Кожухаров
Юбилейна изложба на Никола Кожухаров / Община Стара Загора

По повод 120-годишнина от рождението на известния български художник Никола Кожухаров бе открита в Градската Художествена галерия.

Необятните измерения на творчеството на проф. Никола Кожухаров, разнообразните жанрове, в които работи, както и богатия му педагогически опит, като основател на факултета по изобразително изкуство във великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий", припомни изкуствоведът и директор на галерията д-р Марин Добрев. Той припомни, че няма човек, който да не е виждал картините „Аспарух минава през Дунава", „Залавянето на Апостола", „Спасяването на Самарското знаме", или илюстрацията „Златка златното момиче". Кожухаров е изписал 27 църкви в България, а една от тях е Катедралният храм „Св. Димитър" в Стара Загора, заедно с друг голям майстор на четката Димитър Гюдженов. Тази изложба я правим като старозагорци, не само като галеристи, коментира още Добрев.

Експозицията бе открита от зам.-кметът Иванка Сотирова, която призова интелектуалците да приобщим младите хора към духовното и с пожелание да се множат споделящите необходимостта от изкуство. Сотирова поднесе благодарност за експозицията към целия творчески екип на галерията, както и на близките на твореца, които са дарили неговите творби, благодарение на което художествената галерия в Стара Загора притежава най-богатата колекция от рисунки и ескизи на проф. Никола Кожухаров.

Изложбата ще бъде открита за посещения до 11 февруари 2012г. През следващите месеци ще бъде представена и в други галерии на страната.