Възстановяват паметници в Стара Загора
Възстановяват паметници в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Община Стара Загора ще обяви конкурс за възстановяването на бюст-паметника на Димитър Наумов в парк „5 октомври".

Бюстът на революционерабеше откраднат през 2007 година, дни преди 6 септември и все още не е открит.

Идеята е да бъде обявен конкурс за изработването на нов бюст и паметникът да бъде възстановен за 160-та годишнина от рождението на Димитър Наумов тази година.

Един от строителите на нова България- Димитър Наумов(1852 г.-23.06.1884 г.), е получил образованието си в Робърт колидж и Прага. Със своята компетентност, изключителна борбеност и всеотдайност при внедряване на новостите и създаването на съвременното законодателство, той допринася за изграждането на институциите на българската държава. След подписването на Берлинския договор той работи за изграждането на опожарена Стара Загора, участва в подготовката за съединението на Източна Румелия с Княжество България и др. Участва в дейността на Областното събрание на област Стара Загора, бил е председател на Окръжния съд и общински съветник в Стара Загора. По негова инициатива се пристъпва към откриване на първата девическа гимназия в града, на земеделското училище в Садово и на първото промишлено училище в Сливен.

По нареждане на кмета Живко Тодоров започва кампания за почистването, облагородяването и възстановяването на войнишките паметници на територията на общината.