Въпреки постите, казанлъчани се женят
Въпреки постите, казанлъчани се женят / netinfo

12 нови семейства ще се родят до Рождество Христово само в Казанлък. Въпреки постите и строгата забрана за венчавките, мераклиите да минат под венчило в града на розите не са малко.

12-сет са засега заявилите желание двойки за сватба до Коледа, но техният брой ще стае по-голям, твърдят от казанлъшкото "Гражданско".

Съгласно Семейнният кодекс, месец време е необходим на кандидат-младоженците от подаването на документите до насрочване на дата за венчавка.

От подалите молби за слючване на граждански брак, най- много са кандидатите решили да се задомят на 22-ри ноември, ден след празника на Християнското семейство. Тогава в Казанлък ще има пет сватби. В първия ден на постите в града се сключиха три брака.

Съгласно канона във определени дни до Коледа не се сключва и църковен брак. По изключение това може да стане само с разрешение на Старозагорския владика Галактион.

Между 70 и 80 лева е таксата за църковна венчавка в храмовете на Казанлък. Практиката показва, че почти всяка гражданска венчавка в последните десетина години в Казанлък завършва и с църковна.