Вълшебна Коледа в Стара Загора
Вълшебна Коледа в Стара Загора / Юлия Лазарова

Австрийски коледен базар, две сцени, атрактивни изпълнители и фойерверки са малка част от изненадите, които е подготвила община Стара Загора, за да зарадва жителите и гостите на града през следващите седмици.

За първи път тази година на алеята между сградата на общината и Парк „Пети октомври" старозагорци ще могат да се насладят на магията на австрийския коледен базар, който е съвместна инициатива на Австрийското посолство у нас и Община Стара Загора. Той ще бъде открит на 6 декември в 17.30 ч. от Н.Пр. Герхард Райвегер, посланик на Австрия в България и кмета на Стара Загора Живко Тодоров. До 1 януари 2013 г. на това място ще се разнася ароматът на коледни австрийски специалитети, сред които известният щрудел с орехи и плодове, традиционни дребни сладки, вурстчета и наденички, примесени с дъха на емблематичното „пламтящо вино" глювайн, особено подходящо за студените зимни дни. В 14 дървени къщички ще се продават сладки изкушения, ръчно рисувани стъклени топки, грънчарски изделия, топли напитки и др.

На 6 декември - Никулден, в 18.00 ч. на площада пред Общината старозагорци ще посрещнат Дядо Коледа и неговата свита, ще наблюдават запалването на светлините на коледната елха, обновената украса на града и празничните илюминации.

Впечатляващо шествие в два лъча, ще подгрее коледното настроение в Стара Загора. Визуален театър със светлинни костюми, в съчетание с ритъма и изпълненията на група „Вакали", в допълнение с атрактивни звукови и светлинни ефекти ще предшестват идването на Дядо Коледа и неговата свита. Двата лъча ще се придвижват по централната улица „Цар Симеон Велики" и през парк „Пети октомври", за да се съберат в 18.00 ч. пред елхата на площада пред Общината. Част от празничния спектакъл ще бъдат още Детски народен хор „Жарава" и Детска вокална група „Усмивки".

На празничния Никулден, на главната улица пред общината, от 16.30 ч., ще се развихри известният кулинар и тв водещ Ути Бъчваров, който ще готви шаран плакия и вкусна рибена чорба по стари подбрани рецепти! Над 1000 порции ще бъдат раздадени в късните следобедни часове на празничния ден. Толкова събира най-големият тиган в България, който е направен от челото на локомотив произведен през 1907 г.!

От 6 декември до края на месеца на площада пред общината ще бъде разположена открита сцена за изява на талантливи деца, танцови състави, индивидуални изпълнители и др.

Новогодишната нощ в Стара Загора ще посрещнем на площада от 23.30 ч. с изпълненията на Нели Петкова, която бе част от „Ку-ку бенд" и „Шоуто на Слави". Тя ще изпълни популярни народни песни и хора, както и свои хитове, сред които „Един въпрос", „Само мен", „Ето това" и др.