Вълчев : Парите за образование никога не са достатъчни
Вълчев : Парите за образование никога не са достатъчни / netinfo
Още от началото на следващата година ще започне обществено обсъждане на новия Закон за училищното образование, заяви в Стара Загора министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.Според него е необходим съвременен начин, който трябва да определи правата и отговорностите на ученици, родители, учители и директори .

Около 3 милиарда лева са предвидените средства за образование в бюджета за следващата година, каза министър Вълчев и поясни,” че парите за образование никога не са достатъчни.Трябва да признаем, че едва през последните четири-пет години има средства, които горе-долу дават възможност за провеждане на някаква политика”.

През последните две години броят на децата, които не са обхванати от образователната система намалява.Данните в България са съизмерими с тези в Испания и Португалия, отчете просветния министър.

В Стара Загора Даниел Вълчев откри Национална работна среща на ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на ученици и деца със специални образователни потребности.През последните четири години броят на интегрираните деца в общите училища в страната е нарастнал 11 пъти. Предстои да бъде изработен Национален регистър,”за да откроим онези деца, които наистина се нуждаят от много специфична грижа , и които за съжаление, ще останат в такива специални училища” , обясни министър Вълчев. Той поясни,че европейските и свтовните тенденции са за цялостна промяна на психологическия климат в училищата, а не само за осигуряване на приемлива архитектурна среда, интегриране на учениците и обучение от ресурсни учители.

Даниел Вълчев и областният управител Мария Нейкова посетиха СОУ”Железник”, където се обучават 15 деца и ученици със специални образователни потребности на възраст от 6 до 18 години.