Втори ден в Габарево търсят знамето на ЕС и националния трибагреник
Втори ден в Габарево търсят знамето на ЕС и националния трибагреник / netinfo

От два дни жителите на село Габарево, община Павел баня търсят изчезналите две знамена от пилоните пред местното кметство- националният флаг и знамето на ЕС.
Липсата им била открита в събота сутринта, в деня за честване на 138-та годишнина от гибелта на Васил Левски.


Габарево ревниво пази паметта на Апостола, тъй като през 1869 година в селото, в къщата на будния българин Васил Джананов е основан таен революционен комитет.


Според някой информации и двете знамена са запалени в двора на училището, а според други- знамето на ЕС е осквернено с машинно масло, а българският трибагреник все още не е открит.


Вчера следобед в селото на Габарево е имало полицейски служители, а според други информации изчезналите знамена са търсени и с полицейски кучета.


За липсата на трибагреника и до момента потвърди и общинският съветник от БСП в Общинския съвет на Павел баня Атанас Пъдев, според който колегите му от партията, заедно със съветниците на ДПС и ГЕРБ настояват за спешно заседание , в което да се приема декларация, осъждаща този вандалски акт. До момента обаче няма насрочена дата за това извънредно заседание на Общинския съвет на Павел баня.


Колегата на Пъдев, общинският съветник от ДПС Метин Сайди също потвърди инцидента и припомни, че подобен вандализъм е имало през 2007-ма година в съседното на Габарево село Александрово, когато изчезнало българското знаме, а на негово място се появил червен флаг с полумесец.

От пресцентъра на полицията съобщават, че е извършен вандалски акт в сградата на основното училище в Габарево. Съобщението е подадено от директора на учебното заведение. При извършената проверка на място е установено, че в сградата са изпочупени пластмасови решетки на отдушници, отворени са два прозореца, а в един от кабинетите е открито парче от флага на Европейския съюз, потопен в отработено машинно масло. Впоследствие е установено, че от пилона пред кметството липсва националния флаг, а от флага на ЕС е откъснато парче – вероятно намереното в класната стая. На мястото на инцидента са изпратени екипи на РУ “Полиция” – Казанлък и е извършен оглед. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая.