Втора Тунджанска бригада чества празник
Втора Тунджанска бригада чества празник / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

Втора Тунджанска лека пехотна бригада отбеляза 12 години от създаването си.

„Военнослужещите от бригадата са участвали в състава на различни контингенти в Европа и Азия, в 14 международни и наши учения. Във 2-ра лека пехотна бригада са подготвени и са изпълнили успешно своите задачи 21 контингента в състав взвод-рота в мисиите на България зад граница в рамките на НАТО и ЕС, в Босна и Херцеговина, Ирак и Афганистан. Над 43% от личния състав е участвал в една или повече мисии зад граница.

Предизвикателствата пред нас са: да се повишава качеството на бойната подготовка, тъй като нараства сложността и риска при изпълнението на задачите зад граница. Тази задача вероятно ще се решава от следващата година, успоредно с преструктурирането на бригадата. Третото предизвикателство е необходимостта да се ползват, съхраняват или издават за реализация огромни количества материални средства, въоръжение или техника от разформировани поделения. Поредното предизвикателство е необходимостта от поддържане и развитие на наличната инфраструктура при недостиг на материални и финансови средства", подчерта бригаден генерал Петър Петров.

По повод празника повече от 20 военнослужещи получиха предметни награди, а капитан Цветан Балев бе отличен с награден знак за участието му в мисия в Афганистан.

Празникът продължи със спортни състезания.