Все още 15 жители на Нова махала са без покрив
Все още 15 жители на Нова махала са без покрив / БГНЕС, архив

2014 година донесе много изпитания на българските общини, които бяха засегнати от капризите на природата. Една от пострадалите от наводнения беше община Николаево, в която хората бяха изправени пред водния ад от началото на декември миналата година. Тогава прелялата река Тунджа остави под вода къщи и улици в село Нова махала, а десетки жители останаха без покрив и храна. Наложи се да бъдат евакуирани и приютени в общински сгради, а към днешна дата 15 души все още са без подслон.

Две комисии бяха създадени, за да опишат щетите, припомни кметът на Николаево Косьо Косев, а данните сочат, че те възлизат на над 300 хиляди лева.

Започна изграждането на 650-метрова дига в местността „Сини вир", която ще пази селото от бъдещи наводнения. Тя се прави от бургаска фирма, а разчетите позакват, че са необходими 550 хиляди лева. Документите с финансовите параметри вече са изпратени в Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

По повод слуховете, че дигата край Нова махала е скъсана заради човешка намеса, николаевският кмет Косьо Косев, беше категоричен, че твърденията не отговарят на истината.

„Изпращам 2014 с противоречиви чувства заради водния ад в Нова махала. Това беше човешка трагедия, която ще остави траен отпечатък в съзнанието ми", призна Косев.