24 май в Стара Загора
24 май в Стара Загора / netinfo

 
В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на тържествено честване в Стара Загора ще бъдат връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“.

Наградата „Стара Загора“ на Община Стара Загора се връчва за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и в сферата на образованието и науката в община Стара Загора. Наградата е учредена през 1968 г. През годините нейният статут е претърпявал множество промени, последната от които е от 2013 г.

Ето и носителите на престижната награда „Стара Загора“ през годините:
1999 г.
Драматичен театър "Гео Милев", за цялостната му творческа дейност и по случай неговия 80-годишен юбилей.

Проф. Петър Жеков, за неговото песенно творчество, създадено по стихове на старозагорски поети и за цялостната му културна дейност.
2000 г.
Илия Тодоров – художник (посмъртно).

Колектив на Държавна опера – Стара Загора, за цялостна художествено-творческа дейност и по случай 75-годишен юбилей.
2001 г.
Проф. Стоян Каролев, за книгата му "Мигове от течащото време".

Д-р Георги Вълчев, за книгата му "Чужденците в българската следосвобожденска култура".
2002 г.
Колектив на Държавна опера – Стара Загора, реализирал оперния спектакъл "Атила".

Ивалин Димитров – актьор, за ролята му на Големанов от едноименната пиеса.

Петър Петров – композитор, за авторското му произведение "Стари песни за пиано".
2003 г.
Любомир Добрев – скулптор, за скулптурната композиция "Св. Георги" от Паметника на загиналите във войните старозагорци.

Художествена галерия – Стара Загора, за организирането и представянето на ретроспективната изложба на Янаки Кавръков.

Средно музикално училище "Христина Морфова",за организирането и провеждането на Третия международен конкурс "Класика и съвременност".
2004 г.
Иван Драголов – композитор, за музиката към пиесата "Чайка" на А. П. Чехов.
2005 г.
Държавен куклен театър – за спектакъла "Безсъние".
Ивелин Керанов – актьор от Драматичен театър "Гео Милев", за изявата му в концерта-спектакъл "Гео Милев – неудържимата пламенност".
2006 г.
Живка Кирчева – архитект, за книгата й "Стара Загора в архитектурни образи".
Драматичен театър "Гео Милев" – за спектакъла "Вампир" от Антон Страшимиров.
2007 г.
Иван Груев – поет, за стихосбирката му "Мигове от светлината".
доц. Злати Златев – художник, за изложбата му "Долината на тракийските царе".
Държавен куклен театър – за постановката "Барон Мюнхаузен".
2008 г.
Марин Добрев – изкуствовед, директор на Художествената галерия, за книгата му "Художниците на Стара Загора".
Георги Янев – литературен критик и главен уредник на Къща музей "Гео Милев", за съставения от него том 5 "Гео Милев. Писма и документи" от изданието "Гео Милев. Съченения в пет тома".
Държавна опера – Стара Загора – за изпълнението на "Реквием" от Гаетано Доницети.
2009 г.
Никола Стоянов – реставратор, за изготвяне и реализиране на проект за реставрация, консервация и адаптиране на лапидарните паметници на I експозиционно ниво на новооткритата експозиция на Регионален исторически музей, Стара Загора.
арх. Георги Чернев, арх. Петър Киряков и арх. Николай Вътев – за сградата на Регионален исторически музей, Стара Загора.
2010 г.
Държавен куклен театър - Стара Загора – за спектакъла "Едип. Празникът на ослепяването".
2011 г.
Мария Клинчева, оперната певица – за високи художествено-творчески постижения в духовния живот на Община Стара Загора.
Крум Георгиев, фолклорист – за разностранна дейност и високи художествено-творчески постижения, които са в принос на българската национална култура.
2012 г. Не се присъжда.
2013 г. Не се присъжда.
2014 г.
Категория "Наука и образование"
Колективна награда  
Педагогически колектив на ЦДГ № 68 „Патиланско царство” - за постигнатите от колектива високи резултати в организацията на възпитателно-образователния процес чрез използване на иновативни методи на обучение.
Индивидуална награда
Мариана Пенчева, директор на СОУ "Максим Горки" – за успешно управление на повереното й училище и новосъздадени партньорства с Държавния институт по руски език в Москва и с Професионалното училище по селско стопанство и туризъм в град Гап, Франция.
Категория "Култура и изкуство"
Колективна награда  
Държавен куклен театър Стара Загора - за високи художествено-творчески постижения в духовния живот на Стара Загора и за цялостно присъствие в националното културно пространство, с безспорен принос за издигането на Стара Загора в европейска столица на куклено-театралното изкуство за възрастни
Индивидуална награда
Елена Азалова, актриса в Драматичен театър „Гео Милев” - за високи художествено-творчески постижения и развитие на духовния живот на града
За първи път тази година бе присъдена новоучредената награда “Млада Загора” за изявени ученици

Индивидуална награда 
Дина Кочева, ученичка от 12 клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан" - за постиженията й в Националната олимпиадата по френски език.

Колективна награда
Учениците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер" - Иво Йорданов, Николай Кунов, Максим Бенишев, Атанас Кацаров, Неделин Тодоров и Драгостин Христов - за разработен проект, класиран на първо място на национален конкурс.
2015 г.

Категория "Наука и образование"

Колективна награда  
Педагогически колектив на ЦДГ № 25 „Ален мак” – за високи постижения в областта на обучението на деца по изобразителни дейности.

Индивидуална награда
Господин Балъкчиев – директор на IV ОУ „Кирил Христов”- за успешни управленски решения и подкрепа на младите учители
2016 г.
Категория "Наука и образование"

Колективна награда  
колективна награда се присъди на творческия екипна постановката „Лучия ди Ламермур” на Старозагорската опера –спектакълът е отличен за художествените си качества, оригинална режисура и интерпретация, костюми, модерно сценично оформление, както и за великолепния солистичен състав.

Категория "Култура и изкуство"

Колективна награда  
Колективна награда не бе присъдена!

Индивидуална награда
С индивидуална награда бе удостоен учителят по изобразително изкуство в ОУ „Кирил Христов” – Пламен Михалев – за създаването на уникална галерия на българските владетели в коридорите на училището, както и за откриване и развитие на млади таланти в областта на изобразителното изкуство.


Награда “Млада Загора” за изявени ученици

Категория „Култура и изкуство”

Колективна награда

Колективната награда „Млада Загора” в направление „Култура и изкуство” бе присъдена на Младежката театрална студия „Сцена 99” при Читалище „Родина”,с ръководител е Христофор Недков – за активно присъствие в културния живот на Ст. Загора, за спектакъла „Напразни усилия на любовта” по Уилям Шекспир, за принос в развитието на аматьорския театър и за съвременно звучене на театралното изкуство в света на подрастващите.

Категория „Наука и образование”

Индивидуална награда

В областта на науката и образованието индивидуалната награда „Млада Загора” бе присъдена та Леда Драгиева, ученичка от 12 кл. на ГПЧЕ „Ромен Ролан” за постиженията й на Националната олимпиада по философия.

Грамоти и таблети получиха Йоан Маринов – ученик от ПМГ „Гео Милев” – за успехите му в националните състезания по информационни технологии и Давид Петров – възпитаник на ГПЧЕ „Ромен Ролан” – за спечеленото първото място в Националната олимпиада по немски език.
2017 г.

Категория "Наука и образование"

Педагогическите колективи на ЦДГ № 10 „Светлина“ и на ЦДГ № 24 „Радост“ получиха грамоти за високи постижения в развитието на образователното дело. Директорите на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ Милена Желязкова и на ЦДГ № 10 „Светлина“ Йоанна Димитрова получиха грамоти за издигане авторитета на институциите и за високи постижения в областта на образованието.

Категория "Култура и изкуство"

Индивидуална награда
Носител на индивидуалната  награда „Стара Загора“ е проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия – Стара Загора. Той е автор на идеята, организатор и изпълнител на уникалното Квадринале на Балканската живопис „Митовете и легендите на моя народ“.

Колективна награда  
Тази година бяха излъчени два колектива, носители на наградата „Стара Загора“ - трупите на Драматичен театър „Гео Милев“ – за реализацията на творческия проект „Цар последен“ и на Държавния куклен театър – за реализацията на спектакъла „Джелсомино в страната на лъжците“. 

Награда “Млада Загора” за изявени ученици

Категория „Култура и изкуство”

Индивидуална награда
Индивидуалната  награда „Млада Загора“, в раздел „Култура и изкуство“, бе връчена на  Симон Павлов от НУМСИ „Хр. Морфова“, завоювал Абсолютна награда /100 от 100 точки/ от XI Международен клавирен конкурс „Крайова – пиано“, Румъния, за отличията му в редица национални и международни конкурси, за неговата активност в културния живот на училището и на град Стара Загора.

Колективна награда
Не се присъжда

Категория „Наука и образование”

Индивидуална награда

Индивидуалната награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ бе връчена на Цветомир Кирилов – ученик в 9 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан”, лауреат на Националната олимпиада по химия и участник в Националната олимпиада по немски език и Националната олимпиада по физика.

За първи път на 22 май 2014 г. бе присъдена учредената с решение от 28 ноември 2013 г. на Общински съвет награда “Млада Загора”. Присъжда се на учащи за изключителни постижения и извоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси в сферата на:Науката и образованието и Културата и изкуството.