Водещи фирми участват в панорамата за професионално образование
Водещи фирми участват в панорамата за професионално образование / Община Стара Загора

21 училища, 4 колежа и представители на работодатели в региона участват в Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. За първа година участват и водещи фирми, готови да сътрудничат на професионалното образование. Организаторите очакват IV-та Областна панорама да бъде посетена от около 1 500 ученици, техните родители и други.

„За четвърта поредна година провеждаме Панорамата на средното образование, и ако в предходните години броят на участниците е бил по-малък, ориентиран предимно към учебните заведения в Стара Загора, то тази година сме обърнати към професионалното образование заедно с бизнеса", каза при откриването на кариерния форум зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Надграждането в четвъртото издание на панорамата е ориентирането към избора на професия. Тя трябва да осигури доброто бъдеще на младите хора. Това е и причината Община Стара Загора, заедно с ПК по образование, наука и защита правата на децата към Общинския съвет, да се стремим да съдействаме на бизнеса. Всички осъзнаваме важността от развитието на икономиката, което ще донесе добрите условия в нашия град, а това ще се случва само с подготовката на подходящи кадри. Надявам се, че представянето на дуалното обучение, ще бъде една нова и добра инвестиция в бъдещето на децата", допълни тя и благодари за големия интерес към панорамата както на училищата, така и на представителите на едни от най-големите бизнес организации и фирми в региона.

Акцент тази година е и пилотното въвеждане на дуално обучение в професионални гимназии от Старозагорска област с помощта на проекта „Домино", финансиран от швейцарското правителство. Целта на форума е да бъдат информирани учениците и техните родители за професиите и специалностите, които предлагат гимназиите в областта, както и новостите в образователните институти.