Внимавайте за измамници в празничните дни
Внимавайте за измамници в празничните дни / БГНЕС, архив

През празничните дни измамниците са особено активни, разчитайки на приповдигнатото настроение и намалената бдителност у хората. За извършването на престъпните си намерения те използват различни начини - по телефона, директно на улицата или в домовете на гражданите. Боравят с богат репертоар от техники за заблуди и се представят за различни хора - близки роднини, лекари, полицаи, социални служители, служители в агенции, банки и други, но във всички случаи целта им е една - да вземат колкото се може повече пари от своите жертви, предупреждават от полицията.

В различните сценарии измамниците винаги искат пари - било то за спешна операция на близък, за внасяне на гаранция за близък участвал в катастрофа с пострадал, за освобождаване на колетна пратка, за получаване на стоки поръчани от близки роднини, за купуване и зареждане на ваучери за мобилни телефони, за увеличаване на доходите, предплата за уреждане на ремонт или саниране на жилище с европейски средства и други.

Някои измами са придружени и с кражби. Примерите са много - мними врачки, които развалят магии, мними служители, който уж ще съдействат за увеличение на доходите ви и ли за участие в европейски проекти, мними търговци на животни и др.

За да се предпазите, независимо от случая, незабавно се свържете се с вашите близки и проверете истинността на историята. По никакъв повод не давайте пари на непознати хор. Не предоставяйте личните си данни на никого. При възникване на каквото и да е съмнение, потърсете помощ, като се обърнете към местното Районно управление "Полиция" или сигнализирате на тел.112.