ВМРО: Законът за детето е юридически абсурд
ВМРО: Законът за детето е юридически абсурд / DarikNews.bg, архив

Като безумен и вреден юридически абсурд определиха проекта на Закон за детето ВМРО и Националната мрежа на родителите след проведената кръгла маса в Стара Загора. Във форума са участвали 20 неправителствени организации, които ще излязат с обща позиция по отношение на текстовете в проекта, обясни Николина Горова.

„Законопроектът обхваща всички деца, а не само тези, които са в риск. Според него Социалните служби могат по анонимен донос да изведат дете от семейството, без каквато и да е проверка. Законът може да се използва като инструмент за саморазправа. Текстовете в проекта противопоставят интересите на родителите на тези на детето. Неясен е и в него има много противоречия”, охарактеризира проекта на Закон за детето координаторът на Националната мрежа на родителите Николай Дренчев.

Председателят на женската структура на ВМРО д-р Султанка Петрова призова младите семейства да се информират добре по отношение на текстовете.

„В този проект се казва, че едно дете може да бъде изведено от семейната среда, ако не се гледа добре от родителите. Няма обаче определение кое е добро и кое е лошо отглеждане”, заяви тя.

Петрова припомни, че в момента в страната действат 16 нормативни документа, които касаят децата. „Вместо да се приема нов закон, е по-добре да се коригират съществуващите, които си противоречат. Необходим е не нов закон, а нов подход”, категорична е д-р Петрова.