/ Thinkstock/Getty Images
Общинският комитет на ВМРО в Стара Загора настоява за бърза реакция и отговор от ръководството на Районния инспекторат по образование във връзка с информацията за конкурс в училищата в областта, организиран от фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“.
 

До училищата в област Стара Загора е изпратено писмо от РИО - Стара Загора за провеждането на юбилеен конкурс „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“ по проект на джендър фондацията, финансиран с евросредства, и провеждан със съдействието на МОН.

За целите на новия проект в училищата се разпространява т.нар. Карта за оценка на училищната среда - анкета, в която въпросите са свързани основно с равнопоставеността на половете в учителския екип и в паралелките; с насилието, основано на пола; и с това какви знания, умения и нагласи създават педагозите у децата по въпросните теми. Само два от въпросите са свързани с насилието и тормоза между децата.

От ВМРО изразяват притеснението си, че под благовидна форма „срещу насилието“ отново се опитват да се прокарват тези, в разрез с традициите ни и самата природа. Общинският съветник от ВМРО в Стара Загора и член на националното ръководство на партията Антон Андонов и Красимир Червилов – председател на общинския комитет на ВМРО, настояват за спешен отговор от ресорния заместник-кмет на общината по повода.

Те изразяват опасенията си, че действията на такъв вид фондации на територията на училищата за пореден път ще доведе до разделение в обществото, този път – още от училищната скамейка.
 
„Община Стара Загора не е получавала и не е разпращала до директорите на старозагорски училища писмо на Министерство на образованието за конкурс в училищата в областта, организиран от фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“, заяви зам.-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова. „Писмото на МОН е до Регионално управление на образованието, което е различна структура от Общината“, уточни тя.
 
В социалните мрежи бе разпространено писмо от МОН до Регионалното управление на образованието Стара Загора за провеждането на юбилеен конкурс „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“ по проект на фондация ДОИТ, финансиран с евросредства, и провеждан със съдействието на МОН. То е разпратено до училищните директори от Регионално управление на образованието.
 
Очаква се от Министерството на образованието да излязат с обяснения по случая.