ВМФ с висока оценка от акредитация
ВМФ с висока оценка от акредитация / DarikNews.bg

Ветеринарномедицинският факултет при Тракийския университет получи оценка 9,68 при максимална 10 от програмната акредитация на професионалното направление ветеринарна медицина. С тази висока оценка, която важи шест години, факултетът получава правото да обучава магистри, а до края на годината предстои акредитацията и на 15 докторски програми. Като изключително постижение не само за факултета, но и за висшето училище, определи високата оценка деканът на ВМФ проф. Михни Люцканов, тъй като при предходната акредитация е дадена оценка 8,88.

До края на април трябва да се депозира доклад-отчет по препоръките на предишната визита от Асоциацията на висшите ветеринарни училища.От деканското ръководство се опасяват, че единственият проблем, който би възникнал при отстраняване на препоръките, ще бъде свързан със сградния фонд. Затрудненията според тях идват от мудния процес при изпълнение на процедурите по Закона за обществените поръчки.

По поръчка на Министерството на образованието се прави и рейтингова система на висшите училища и професионалните направления. Избира се независима социологическа агенция, а резултатите на Тракийския университет отново са добри, тъй като той се нарежда на пето-шесто място. От всичките изучавани у нас 375 професионални направления ветеринарната медицина в ТрУ заема 58 място. Оценяването става по 70 показатели, като ВМФ отстъпва едва по 10 от специалността ветеринарна медицина, която се изучава в Лесотехническия университет. Финансовото изражение заради получената висока оценка на рейтинговата система се регламентира чрез Постановление на ресорното министерство. Средствата обаче се разпределят единствено за учебна и изследователска дейност.

Във ВМФ преподават 21 професори, 30 доценти и 52 асистенти. Утре от 10 часа в „Аула Магна" се дипломират 53 ветеринарни медици от 86-ия випуск на факултета.